PREDSEDNIK SRBIJE Odazvaću se na svaki poziv za dijalog s Kurtijem, ali ne vidim smisao! On ni tu svoju istoriju nije dobro izučio
Foto: Kurir

poseta golupcu

PREDSEDNIK SRBIJE Odazvaću se na svaki poziv za dijalog s Kurtijem, ali ne vidim smisao! On ni tu svoju istoriju nije dobro izučio

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se odazvati na svaki poziv za nastavak dijaloga sa predstavnicima Prištine, ali da ne vidi dublji smisao u razgovoru sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Vučić je tokom obilaska početka radova na obnovi puta Golubac-Donji Milanovac, naveo da Kurti želi da govori "samo o prošlosti, nikada o budućnosti" i da optužuje Srbiju da je počinila tri genocida nad albanskim stanovništvom.

"Izgleda da ni tu svoju istoriju nije dobro izučio... Suština je da Srbija mora da učestvuje u dijalogu, jer time povećavamo bezbednost srpskog stanovništva, ali i zato što bi time trebalo smanjimo tenzije (izmedju dva naroda). Srbi i Albanci će da budu dva ;najveća naroda na Zapadnom Balkanu u narednih 100 godina sigurno. Da li ćemo da uspemo, ne znamo", rekao je Vučić. ; On je ocenio i da kosovski političari žele da "kupe" volju Srba koji žive u ;Novom brdu, Klokotu i Gračanici na predstojećim izborima na Kosovu, "pošto misle da Srbija nema veze" sa tiim sredinama, ali je dodao: "Znaju da nemaju šanse".

Komentarišući najavljivanu izgradnju puta Jarinje-Kosovska Mitrovica, Vučić je rekao da Srbija to želi da uradi "na najlepši mogući način", ali da prištinske vlasti sprečavaju taj infrastrukturni projekat.

"Nije do para, već (oni žele) da dovučemo sve mašine i radnike, a da oni pošalju ROSU (specijalnu jedinicu kosovske policije) da ih biju", smatra Vučić. ; Kometarišući to što društvena mreža Tviter odlučila da uz veći medija u Srbiji stavi oznaku da saradjuju sa vladom, Vučić je naveo "da je svakome jasno da je u pitanju političko orudje".

1 / 20 Foto: Kurir

"O tome nam govori i saopštenje Tvitera, u kom priznaju (da su za označavanje medija) odgovorne ;nevladine organizacije i lažni eksperti, koji su prijavljivali medije koji nisu poslušnički nastrojeni prema svetskim moćnicima. To je ;velika doza licimerja, jer kada smo postavili pitanja da li su nevladine organizacije (u Srbiji) plaćale porez, optužili su nas za pritiske", izjavio je Vučič. ; Komitet Saveta Evrope Manival (MONEYVAL) prethodno je ocenio da Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije nema ovlašćenja da traži podatke od banaka ukoliko nema osnovane sumnje na pranje novca, nakon što je u julu prošle godine ta institucija tražila od banaka podatke o transakcijama brojnih novinara, političara i aktivista iz 37 nevladinih organizacija.

Na navode da "štite ratne zločince", na primer Duška Kornjaču za kojim je BiH raspisala medjunarodnu poternicu, Vučić je naveo da "niti želi niti ima pravo, ni po jednom zakonu Republike" da država isporuči Kornjaču.

"(Kornjača) ;je od 2007. godine u Srbiji, a sada ima državljanstvo Srbije. Sada je ;ugledan lekar u KC Vojvodine... Ne mogu da me nateraju da isporučim Srbe", kazao je predsednik.

Vučić je najavio da će sa Rumunijom početi pregovori o izgradnji staklenog mosta preko Dunava, ali da to neće biti biti tema budžetskog finansijra ove ili prve polovini naredne godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track