SRAMNO: Srbe hapse i osuđuju zbog izjava, a koljači Srba uživaju na slobodi!
Foto: Profimedia, EPA

Jel to pravda!?

SRAMNO: Srbe hapse i osuđuju zbog izjava, a koljači Srba uživaju na slobodi!

Politika -

Ivan Todosijević na Kosovu i Metohiji dobio dve godine robije zbog stava o Račku, Dodika gone zbog komentara o Srebrenici... Istovremeno, Haradinaj, Gotovina, Orić i Glavaš prošli su nekažnjeno za monstruozna dela tokom devedesetih

Dvojaki aršini ponovo su izašli na videlo! Dok se protiv Srba u poslednje vreme vodi hajka i dok ih osuđuju zbog izjava o dešavanjima tokom devedesetih, širom regiona neosuđeni se šetaju dokazani zločinci, poznati po zverskim nedelima nad Srbima.

Podnose prijave

Poslednji u nizu udara na Srbe zabeležen je prekjuče, kad je Apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepenu presudu prištinskog Osnovnog suda po kojoj je član Srpske liste i predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju", i to sve zbog izjave koju je dao povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja, odnosno o slučaju "Račak".

Istovremeno, u Bosni i Hercegovini nedeljama već traje progon svih koji negiraju navodni genocid u Srebrenici.

Nakon usvajanja zakona kojim se kažnjava negiranje tog zločina, a koji je usvojen na inicijativu doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, podneto je više prijava protiv Srba, među kojima se nalazi i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je rekao da Srebrenica za njega nije genocid, te da se neće odazvati pozivu tužilaštva.

Međutim, više je nego upadljivo da se Srbi progone zbog izrečenog, dok se neosuđeni i slobodni šetaju ljudi za čije zločine nad Srbima ima dokaza - nekadašnji vođa terorističke OVK Ramuš Haradinaj, hrvatski general Ante Gotovina, koji je rukovodio akcijom „Oluja“ 1995, kad je iz Hrvatske proterano oko 220.000 Srba, hrvatski general Branimir Glavaš, poznatiji kao „slavonski krvnik“, zatim ratni vođa Armije BiH Naser Orić, koji je bio poznat po okrutnosti.

Naser Orić, Branimir Glavaš, Ante Gotovina, Ramuš Haradinaj
foto: Profimedia, EPA/Fehim Demir, EPA/Stringer

Ne mire se s terorom

SL možda neće na izbore

Srpske sudije koje rade u sudovima na severu Kosova juče su bile u bojkotu zbog potvrde presude kojom je Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora. Srpske sudije tvrde da je prekršen Briselski sporazum između Kosova i Srbije, koji predviđa da u predmetima protiv srpskih građana moraju da budu prisutni dvoje srpskih i jedan albanski sudija. Srpska lista je saopštila da će zbog te presude razmotriti opciju neučestvovanja na lokalnim izborima na KiM 17. oktobra.

Selektivna pravda

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se nastavlja princip selektivne pravde.

- Tačnije, princip nepravde prema Srbima, a izuzeća od krivične i moralno-političke odgovornosti potencijalnih počinilaca krivičnih dela koji pripadaju drugim narodima na eks-Ju prostorima. Ništa novo ni neočekivano. Ovo je nastavak pritiska na Srbe na Kosovu i Srbiju i zlokobno obnavljanje stereotipa iz devedesetih godina - kaže on.

Bivši ambasador Milisav Paić za Kurir ocenjuje da se ovo radi uz podršku dela Zapada kako bi se Srbi pokazali kao dežurni krivci. Kako kaže, ovo je očigledna politika dvojakih standarda u svetu.

- Suđenje u Prištini, pa Inckov zakon... sve je to u sklopu jednog orkestriranog pritiska na Srbiju i srpski narod da se povinuje diktatu Zapada. Cilj je, pre svega, da se prihvati jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i da Srbija, odnosno Republika Srpska pristane na pokušaje Zapada da se stvori takozvana funkcionalna država u BiH i da se umesto postojećih entiteta formira neka građanska država - kaže Paić.

Čedomir Antić, istoričar, za kurir

Šovinističko bezumlje

Istoričar Čedomir Antić ocenjuje za Kurir da je odnos albanskih vlasti na Kosovu prema ratnim zločinima u potpunosti anahron:

- On pokazuje ne samo ličnu uskogrudost i šovinističko bezumlje tamošnjih političara i sudija već dokazuje i da je reč o jednom samoizolovanom, samodovoljnom i ksenofobnom društvu koje je čak i u balkanskim uslovima zakasnilo s modernizacijom i u kom je jasno da ni albanski narod nije dobio od Amerikanaca i saveznika svoju državu, već je državu dobio albanski Kju kluks klan. Neko bi možda pomislio da će s nestankom Srba doći i do nekakve demokratizacije albanskog nacionalnog pokreta, međutim, siguran sam da će ovi zlikovci koji trenutno vladaju KiM umeti da nađu nove objekte mržnje i nove razloge za ovu politiku, pa makar i među Albancima koji su drugačiji.

Hrvati i muslimani pošteđeni

Podseća i na suđenja pred Haškim tribunalom.

- Ona nisu imala nijednu osudu muslimana koji su bili okrivljeni za ratne zločine, iz Hrvatske isto tako. Gotovina je bio osuđen na 18 godina, pa drugostepeno oslobođen. Ceo taj sistem međunarodne pravde treba da posluži za svaljivanje kolektivne krivice na Srbe i da se Srbija, odnosno srpski narod označi kao isključivi krivac za događanja na prostoru bivše Jugoslavije - zaključio je Paić.

Vučić o presudi Todosijeviću

Evropska unija da reaguje, Srbi da budu ujedinjeni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predstavnike EU da reaguju povodom presude Todosijeviću. Vučić je naveo da je Srbin sa severa Kosmeta osuđen samo zato što je govorio istinu o Račku, kao i da mu je grubo prekršeno pravo na pravično suđenje, jer je trebalo da mu sude dvoje srpskih i jedan albanski sudija.

- Pozivam Evropljane, pozivam EU da pozovu Albance u Prištini i da im kažu da moraju da se pridržavaju onog što su potpisali i što su prihvatili. A pozivam Srbe na Kosovu i Metohiji da budu ujedinjeni, da budu uz Ivana Todosijevića, baš kao što ćemo mi u centralnoj Srbiji biti uz njega, njegovu porodicu i celokupan srpski narod na Kosovu i Metohiji. Živeo naš narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija - naveo je Vučić.

Štampano izdanje 26.08.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU! Dodatak o osnovnom obrazovanju - ŠKOLSKO ZVONO

Sledi povratak u školske klupe. Da li ste li spremni za 1. septembar?

U današnjem Kurirovom poklon dodatku o osnovnom obrazovanju - ŠKOLSKO ZVONO, saznajte kako da opremite prvaka: Šta sve treba da se nađe u školskom rancu.

Pokazaćemo vam i kako da pripremite zdravu užinu za školarce: Birajte međuobrok koji je najbolji za vaše dete.

dodatak
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track