03:01

MILOVAN DRECUN: Kako će tzv. Kosovo dobiti podršku Španije ili Grčke kad imaju istovetne probleme?

KURIR TELEVIZIJA

MILOVAN DRECUN: Kako će tzv. Kosovo dobiti podršku Španije ili Grčke kad imaju istovetne probleme?

Politika -

Početkom septembra ističe moratorijum koji predviđa Vašingtonski sporazum, a tiče se priznanja nezavisnosti Kosova.

Naime, dokumentom potpisanim u Vašingtonu je predviđeno da Priština prestane sa podnošenjem zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, a da Beograd obustavi svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova. Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju za Kurir televizijiju kaže da od dolaska Aljbina Kurtija jasno je da Priština ne poštuje nijedan sporazum koji je prethodna administracija postigla sa Beogradom.

"To se odnosi na Briselski sporazum i Vašingtonski sporazum za koji je rekao da ga neće poštovati. U tom smislu se on tako i ponaša. Priština duže radi na pokušajima da izlobira za nova priznanja nekih država i na pripremi aplikacija za člasntvo u nekum organizacijama Unesco i Interpol", navodi Drecun.

On je rekao da Srbija nema čega da se plaši, te da će se nastaviti i naše diplomatske aktivnosti na povlačenju priznavanja Kosova.

Povodom medijske kampanje da će Grčka priznati lažnu državu Kosovo, on kaže da se nalaze pod uticajem SAD zbog geopolitičkog prekomponovanja na tom prostoru oko Turske, Kipra, pa odnose Turske i Rusije itd.

"Amerikanci žele da prebace to na Grčku, koja dobija saveznika u sukobvljanju sa Turskom, pa im se verovatno traži nešto oko prinavanje Kosovo, pa su Grci napravili neki kompromis", rekao je Drecun.

Kako će Kipar, Slovačka, Grčka, Španija raditi protiv sopstvenih interesa, kad imaju slične probleme kao i mi sa tzv. Kosovo, pita se Drecun.

"Ko je taj ko će žrtvovati vitalne državne i nacionalne interese, da prihvati taj princip, pa da deo teritorije doživi nešto slično kao mi na KiM, taj bi bio politički dilitant ili bi otvoreno radio protiv interesa sopstvene zamlje".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track