04:52

DARKO OBRADOVIĆ O POVLAČENJU AMERIKANACA IZ KABULA

KURIR TELEVIZIJA

DARKO OBRADOVIĆ O POVLAČENJU AMERIKANACA IZ KABULA: Ne možemo znati na šta će ličiti Avganistan!

Politika -

Zauzimanjem Kabula 15. avgusta, talibani su završili šokantno brzu ofanzivu u Avganistanu, a sa odlaskom američke vojske posle dvadeset godina, zacementirali su svoju pobedu i vlast nad zemljom. Dok se čeka da se preostale strane trupe danas povuku iz Avganistana, Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost za Kurir televiziju komentariše da je teško predvideti kako će izgledati bezbednosni vakum koji je nastao u Avganistanu.

"To povlačenje traje bezmalo od 2014. godine, ono što je bitno u ovom trenutku jeste da li će talibani igrati na kartu međunaronog priznanja ili neće. Ukoliko budu želeli da budu ravnopravan član UN, da ta vladabude priznata, oni će svakako da se uzdrže od nekog oblika nasilja i od pružanja logističke podrške terorističkim organizacijama", smatra on.

U slučaju da se odluče za izolacionizam, što je ključ politike talibana jer zabranjuju televizore, muziku, fotoaparate.., možemo očekivati značajne talase nasilja, ocenjuje Obradović.

"To će voditi u libanizaciju Avganistana, gde će se organizovati po etničkim linijama, kojih je mnogo jer nijedna etnička grupa ne obuhvata više od 30 odsto stanovnika, oni će se zatvoriti u svoje etnocentrične regije i nastojaće da svako posebno pregovara sa strancima, npr. za neku koncesiju, ovi drugi će napasti tu koncesiju, moguće je da će doći do razmeštanja proxi snaga, kao što je Iranska revolucionarna garda, možemo da naslutimo da će i Turska pokušati da bude glavni diler po pitanju bezbednosti u Kabulu i samog zelenog prstena koji se najavljuje, dok će svi ostali, uključujući i Rusiju, centralne republike i dobrim delom Kinu sa strepnjom gledati šta se dešava u Avganistanu i pokušavati da pretnju odalje što više od sebe", navodi Darko Obradović i naglašava da u ovom trenutku ne možemo znati na šta će ličiti Avganistan.

On je podvukao da će, Amerikanci, s druge strane, ići sa talibana dotle dokle to ne ugrožava nacionalnu bezbednost Amerike.

(Kurir.rs)

Bonus video:

40:26

USIJANJE DANA 16.08.2021. MLAKAR I OBRADOVIĆ: PAD AVGANISTANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track