ŠTA DONOSI DOLAZAK NEMAČKE KANCELARKE U BEOGRAD: Poseta Merkelove je poruka da je Srbija lider u regionu
Foto: Profimedia

Jasan stav

ŠTA DONOSI DOLAZAK NEMAČKE KANCELARKE U BEOGRAD: Poseta Merkelove je poruka da je Srbija lider u regionu

Politika -

Dolazak odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel u Srbiju, što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, poruka je da je naša država lider u ovom regionu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Bivši ambasador Milisav Paić ističe da se sa odlaskom Merkelove završava jedna stranica u istoriji Evrope i Nemačke, kao politički i ekonomski najjače evropske države.

- Nemačka je zadržala jasan stav, a to je da je pitanje Kosova i Metohije, na neki način, završeno pitanje i da tu nema šta da se razgovara osim da dođe do međusobnog priznanja. Ali jedno je činjenica - Merkelova lično nije pritiskala Srbiju - kaže Paić i dodaje da su ti pritisci najčešće dolazili od poslanika u Bundestagu, ne samo po pitanju Kosova već i po pitanju Vojvodine.

Paić ističe da poseta Merkelove predstavlja simbolično priznanje predsedniku Vučiću, jer je uspostavljen jedan vrlo dobar lični kontakt, što je više nego korisno.

- Ova poseta je značajna jer će još jednom da pokaže značaj Srbije u evropskim relacijama i to je potvrda da je Srbija faktor stabilnosti i mira, kao i da je vodeća i centralna zemlja u našem području - navodi Paić.

Dodaje da sada ostaje da se nadamo da će posle izbora nove nemačke vlade i kancelara da se nastavi taj politički dijalog i da ćemo u novom kancelaru imati partnera kao što je bila Merkelova.

Naš sagovornik zaključuje da bez razvijene saradnje s Nemačkom ne bi bilo ni razvoja Srbije i tolikog ekonomskog rasta koji sada imamo.

J. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track