OGLASILA SE PRIŠTINA POVODOM ZABRANE ULASKA ZA PETKOVIĆA: Evo šta je njihovo objašnjenje
Foto: Printscreen RTS

ministarstvo spoljnih poslova

OGLASILA SE PRIŠTINA POVODOM ZABRANE ULASKA ZA PETKOVIĆA: Evo šta je njihovo objašnjenje

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova poručilo je da je današnja zabrana ulaska na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkovića usledila jer je Petković “ tokom poslednje tri posete otvoreno koristio govor mržnje, što je kulminiralo na svečanom polaganju kamena temeljca takozvanog 'univerziteta' u Severnoj Mitrovici", prenosi Kosovo pres.

Iz ovog ministarstva navode da je Petković, koji je i glavni pregovarač srpske strane u dijalogu “garantovao da će njegove posete Kosovu biti organizovane i da će izbegavati u potpunosti provokacije i eventualne izjave koje podstiču na mržnju”.

- Nasuprot preuzetoj obavezi i opredeljenju da će se uzdržati od provokativnih i izjava koje podstiču mržnju, on je u poslednje tri posete otvoreno koristio mržnju i huškački jezik, što je kulminiralo u poslednjoj poseti Severnoj Mitrovici. Štaviše, on nije najavio ovu aktivnost kod kosovske strane - kaže se u odgovoru MSP.

Oni dodaju da je zabrana ulaska važila samo za direktora Kancelarije Petra Petkovića, dok je ostatku delegacije koja je trebala da provede dva dana na Kosovu, bio omogućen boravak.

Vlasti u Prištini ponovo su zabranile direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti Kosovo, a Kancelarija za KiM oglasila se ranije danas i ocenila da je reč o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track