svečano na andrićevom vencu

PREDSEDNIK S KANCELAROM AUSTRIJE: Dragi prijatelju, danas imam čast da uručim najviše odlikovanje Srbije! Stižu 3 nove investicije

Politika -

BEOGRAD - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc stigao je danas u radnu posetu Srbiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio mu je Orden Republike Srbije na lenti.

1 / 7 Foto: screenshot Pink tv

Vučić i Kurc su se ranije danas sastali u Predsedništvu Srbije, a Kurc će se kasnije sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Orden je austrijskom kancelaru uručen za, kako je na ceremoniji rečeno, za učvršćivanje saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Austrije.

Aleksandar Vučić, Sebastijan Kurc
foto: Beta/Milan Obradović/MO

- Hvala vam na svemu, dragi prijatelju i čestitam! Od danas je Srbija vaša druga kuća - rekao je predsednik austrijskom saveznom kancelaru Sebastijanu Kurcu dodavši da je to jedan od najtalentovanijih političara kog je upoznao. Predsednik je najavio i tri nove austrijske investicije u Srbiji.

I ubuduće očekujem podršku Austrije u procesu evrointegracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u evrointegracijama i ubuduće očekuje podršku Austrije, koja je prema njeovim rečima radila da taj proces bude ubrzan. ; On je nakon što je dodelio Orden Republike Srbije na lenti kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu naveo da je Srbija srećna što u ;uslovima nesigurnosti, izazvane i pandemijom korona virusa, "uvek može da računa na prijatelje kakva je Austrija".

"Ovaj orden ;obavezuje na dalju saradnju i napredak odnosa Srbije i Austrije", naveo je Vučić. Predsednik Srbije ukazao je da će, poznajući austrijskog kancelara, on svoj "neiscrpan politički talenat (uložiti) ;u jačanje ukupnih odnosa i povezivanja dva naroda, kao i da je Kurc na njega "ostavio izuzetan utisak i pre nego što je izabran za kancelara". "U proteklih deset godina smo udvostručili ekonomsku saradnju u proteklih deset godina, izmedju ostalog zbog zalaganja (austrijskog kancelara)", rekao je Vučić, koji se Kurcu zahvalio i na saradnji sa srpskom dijasporom u Austriji. Kurc je naglasio da u Austriji živi veliki broj ljudi sa Zapadnog Balkana koji su dali veliki doprinos toje zemlji, te naglasio da je Austrija jedan od najvećih ulagača u Srbiju.

Aleksandar Vučić, Sebastijan Kurc
foto: Beta/Milan Obradović/MO

Kurc je dodao da je Srbija dala veliki doprinos borbi protiv ilegalne imigracije kao i borbi protiv korona virusa u vidu vakcinacije u kojoj Srbija prednjači u svetu. On je dodao i da Austrija daje veliku podršku evrointegracijama Srbije.

Nisam skeptičan prema evrointegracijama, nego realističan

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je danas da "nije skeptičan prema procesu evrointegracija, nego realističan", ističući da proces pristupanja Evropskoj uniji ostaje strateški cilj, ali da unutar Unije ne postoji konsenzus o proširenju na region zapadnog Balkana. "Srbija na evropskom putu treba da još dosta uradi (u oblastima) vladavine prava i postizanja kompromisnog rešenja sa Prištinom, mi od toga ne bežimo, ali ;niko ne želi da kaže da je veliki broj zemalja u EU ne samo umoran, već da se protivi proširenju, i da bi to bilo fer da neko kaže", rekao je Vučić nakon radnog sastanka sa kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcom u Beogradu.

Vučić je naveo primere Severne Makedonije, "koja je promenila ime zbog obećanja da će otvarati pregovoračka poglavlja", i Albanije, za koju je ocenio da poglavlja ne otvara kako se ne bi "odvajala" od drugih država regiona.

"Ako Srbiji kažu 'uradi deset stvari' i mi uradimio svih deset i ne otvorimo nijedno poglavlje, postavlja se pitanje zašto smo poglavlja otvarali kada smo činili manje. Slika nije ružičasta i treba da realno da je sagledamo. ;Nastavićemo da radimo i da ispunjavamo uslove... ali u medjuvremnu moramo da brinemo o rastu, o privredi, našim ljudima, kojim moramo da obezbedimo život dostojan čoveka. To je politika odgovornosti koja nije skeptična nego posve realistilčna", naveo je Vučić.

Na pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči o inicijativi "Otvoreni Balkan", koja će do 2023. omogućiti ukidanje graničnih kontrola izmedju Albanije, Severne Makedonije i Srbije, on je naveo da će Kurc kasnije konkretnije ;razgovorati o tom projektu za povezivanje Balkana sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. ; "(Kancelara Austrije) smo upoznali sa idejama Srbije o Otvorenom Balkanu, ali ćemo tek detaljno i temeljno razgovarati o toj ideji. Siguran sam ;da će Austrija podržati sve što je u interesima celog regiona", kazao je Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track