RUSI JEZIVO ZAPRETILI SLOBI DA PRIHVATI NATO SPORAZUM: Miloševićev saradnik otkrio detalje pregovora u Kumanovu GENERALI ZAPLAKALI
Foto: Profimedia

malo poznata priča

RUSI JEZIVO ZAPRETILI SLOBI DA PRIHVATI NATO SPORAZUM: Miloševićev saradnik otkrio detalje pregovora u Kumanovu GENERALI ZAPLAKALI

Politika -

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Baki Anđelković svojevremeno je govoreći o Rezoluciji 1244 rekao da ne predstavlja ni pobedu ni poraz Srbije već da je to jednostavno prihvaćeno kako bi se zaustavilo bombardovanje SR Jugoslavije.

Tada je otkrio i detalj iz pregovora o kome se godinama ćutalo.

- Pretili su da će srušiti hidroenergetski sistem. Te noći su bili pregovori, a ja sam ujutru bio kod (predsednika SRJ Slobodana) Miloševića. Posle dogovora oko Kumanovskog sporazuma bili smo na terasi kod Miloševića. Došao sam da se izborim da ne bude 7 nego 15 dana za povlačenje vojske. Milošević je tada pitao Viktora Černomirdina da li će nam Rusija, ako ne prihvatimo, pomoći na bilo koji način. Ruski ambasador je rekao: "Ne, mi ćemo se pridružiti daljem napadu na Jugoslaviju". Tako je otvoreno rekao. Ruski generali su počeli da plaču, ali su rekli da će stati uz svoju državu - ispričao je Anđelković gostujući u "Ćirilici".

Anđelković je ispričao i kako je organizovao Rusima doček na KiM.

- To je trajalo satima jer su menjali vreme dolaska. Ja sam napravio televiziju na srpskom i albanskom u Prištini. Pozivao sam preko televizije da narod izađe i da ih dočeka. I došli su na kraju negde oko ponoći. Prošli su kroz Prištinu. Bio sam iznenađen. Nisam znao da toliko ima Srba u Prištini. Bilo je na dočeku sigurno jedno 40.000 Srba. Bacali smo cveće na tenkove. Rusi su projurili kroz Prištinu i otišli na aerodrom Slatinu - rekao je Anđelković.

Podsetio je da su Rusi uspeli da se izbore za dva punkta na KiM.

- A bolje da nisu, to je tada bila raspadnuta ruska vojska, da budemo potpuno iskreni. Jedan punkt su dobili u mestu Mališevo, a jedan u Kosovskoj Kamenici. I kad sam prošao kroz taj ruski punkt bilo me je sramota. Sve raspadnuto. A onda dođeš na nemački punkt i sve izgleda kao da je Bondstil, ograđeno, sređeno... Tako da ni ta dva punkta nisu imala značaj u zaštiti Srba. Mislio sam da će Rusi da zauzmu jedan deo teritorije gde su Srbi i da je štite. A oni odmah otišli na aerodrom. Posle se ispostavilo da je taj ruski komandant pokrenuo tu jedinicu, koja je inače došla iz Bosne, a nije imao saglasnost Moskve. Ne znam da li je to istina - ispričao je Anđelković.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track