PREMIJERKA BRNABIĆ: Mađarska je najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu
Foto: Zoltan Mathe/MTI via AP

dobri odnosi između dve države

PREMIJERKA BRNABIĆ: Mađarska je najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu

Politika -

Vlade Srbije i Mađarske potpisale su danas ugovor o strateškom partnerstvu, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Mađarska "najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu".

- Danas smo još jednom, potpisivanjem sporazuma koji će obezbediti dodatnu ekspertsku, stručnu i tehničku podršku našim evropskim integracijama dodatno ovo produbili, a Madjarska jeste zemlja koja se otvoreno, i pre svega iskreno, zalaže za agendu proširenja i najveća je podrška našem putu ka EU - rekla je Brnabić novinarima u Budimpešti.

Brnabić je, posle šeste zajedničke sednice dve vlade, istakla da je Mađarska za Srbiju postala "treći najveći ekonomsko-trgovinski partner u okviru Evropske unije, odmah iza Nemačke i Italije".

- I u tome brzo napredujemo i ja očekujem da ako ovako nastavimo, a verujem da hoćemo i da će to ići sve brže, da će Mađarska uskoro prestići Italiju u tome i da će posle Nemačke biti naš najveći i najbolji ekonomski-trgovinski partner - ocenila je Brnabić.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Ona je istakla da je medjusobna robna razmena izmedju Srbije i Mađarske, i pored pandemije korona virusa, u 2020. godini značajno porasla u odnosu na 2019. godinu.

-Mi smo 2019. godine imali ukupnu robnu razmenu od 1,7 milijardi evra. Ona je u 2020. godini skočila na preko 1,9 milijardi evra. Imamo jako dobar trend i u prvih šest meseci 2021. godine i ja se nadam i očekujem da ćemo ove godine prevazići dve milijarde evra ukupne trgovinske razmene - izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade ocenila da je danas potpisani ugovor o strateškom partnerstvu "kulminacije svega što su Srbija i Mađarska zajedno radile od 2014. godine", odnosno dana kada je u Beogradu održana prva sednica te dve vlade.

- O nivou naše saradnje, pored ovog strateškog partnerstva, govori i činjenica da Srbija, odnosno Vlada Srbije koju predvodim, ni sa jednom drugom državom nije imala ovoliki broj zajedničkih sednica vlade. Šest zajedničkih sednica mi smo imali isključivo sa Madjarskom - istakla je Brnabić.

Ona je istakla i da joj je posebno važan sporazum o zajedničkom korišćenju ambasada, odnosno diplomatsko-konzularnih predstavništava potpisan u decembru 2020. godine u Budimpešti.

- Ono što je naš cilj, ono što smo već počeli da radimo, a to je da tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva, budemo prisutni kroz vaša (madjarska) predstavništva i ambasade, a tamo gde Mađarska nema, da vi budete prisutni kroz naša predstavništva i ambasade. To više od svega govori o nivou političke saradnje, partnerstva i posebnih odnosa koje imamo - ocenila je Brnabić.

Na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske potpisano je više memoranduma i sporazuma o saradnjama izmedju ministarstava obe vlade.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track