META SAMO ZATO ŠTO JE SRPKINJA: Napadnuta kuća srpske starice Mirjane Dedić (74) iz Orahovca
Foto: AP

kim

META SAMO ZATO ŠTO JE SRPKINJA: Napadnuta kuća srpske starice Mirjane Dedić (74) iz Orahovca

Politika -

Kuća Mirjane Dedić (74) iz Orahovca sinoć je kamenovana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da Mirjana Dedić živi sama i da su joj atak na njen dom i bezbednost doneli snažnu zabrinutost. Slučaj je prijavljen policiji, a Mirjanu je posetio i predsednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi sa njom razgovarao i dogovorio se o saniranju štete koju će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nadoknaditi.

- S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje sigurnosne kamere zahtevamo da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani. Kako bilo kome može da smeta žena u osmoj deceniji života koja je postala meta samo zato što je Srpkinja - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Od početka godine, podseća Kancelarija za KiM, ovo je 15. zabeleženi napad na srpske kuće na prostoru Kosova i Metohije, a ukupan broj napada koji su imali versku ili nacionalnu konotaciju iznosi više od 90. To govori da na mesečnom nivou u proseku imamo 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve.

- Ovakve napade po pravilu dodatno podgrevaju neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca. Zbog toga smo na bezbednosti Srba insistirali i tokom poslednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu i govorićemo i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbedi miran i bezbedan život -- zaključuje se u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track