Albanski ministar na komemoraciji teroristima
Foto: REUTERS

Kriza vlasti u Makedoniji

Albanski ministar na komemoraciji teroristima

Politika -
Ministar odbrane Fatmir Besimi i nekoliko članova njegovog kabineta položili vence na spomenik albanskoj "Oslobodilačkoj narodnoj armiji"

SKOPLJE - Predsednik Vlade Makedonije Nikola Gruevski izjavio je danas da u vladajućoj koaliciji postoji kriza i da je ona rezultat promene u ponašanju dela rukovodstva stranke Demokratske unije za integraciju (DUI).

Ovo je prva izjava premijera nakon što su ministar odbrane Fatmir Besimi, inače funkcioner DUI i nekoliko članova njegovog kabineta u uniformama Makedonske armije prošle nedelje, kada je Gruevski bio na godišnjem odmoru, položili vence u Slupčanima na spomenik albanskoj "Oslobodilačkoj narodnoj armiji" (ONA) poginulim u sukobima u Makedoniji 2001. godine.

Besimi je danas izrazio žaljenje, navodeći da nije želeo da povredi ničija osećanja polaganjem venaca u Slupčanima. Gruevski je danas u Kičevu izjavio da su pojedini članovi DUI promenili svoje ponašanje posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, da se ne ponašaju korektno, kao i da je pravi pokazatelj toga ono što se desilo u Slupčanima.

"Spremni smo za prevremene parlamentarne izbore ukoliko DUI oceni da su potrebni, iako ih mi ne želimo", izjavio je Gruevski, komentarišući jučerašnje navode sekretara DUI Abdulakima Ademija, koji je na konferenciji za albanske medije u Makedoniji najavio mogućnost da ta stranka napusti vladinu koaliciju ukoliko se pripadnici ONA ne usvrste u novi zakon o pravima branitelja koji su nedavno u parlamentu podneli poslanici vladajuće VMRO-DPMNE.

Gruevski je još rekao da je proteklih meseci u više navrata razgovarao sa predsednikom DUI Alijem Ahmetijem i da mu je ukazao da se pojedinci ne ponašaju korektno, da ne doprinose ostvarenju ciljeva stranke, niti ostvarivanju nekih, kako je rekao, važnih stvari za Albance, već naprotiv izazivaju tenzije. On je istakao da kriza u vladinoj koaliciji postoji, ali da Vlada funkcioniše u punom sastavu.

Ministar odbrane Besimi izjavio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom da mu je žao ukoliko je činom u Slupčanima povredio nečija osećanja, navodeći da je njegova namera bila da doprinese pomirenju.

"U Makedoniji se suočavamo sa nekoliko izazova, uključujući i potrebu za unapređenjem pomirenja i razumevanja među različitim etničkim i verskim zajednicama. Ovo predstavlja strateški cilj u programu ove Vlade i mi nastojimo da radimo ka prevazilaženju razlika i njihovom pretvaranju u naše vrednosti i da gradimo bezbednu i otvorenu Makedoniju koja će ponuditi mir i prosperitet svim građanima. U tom duhu je bilo i moje polaganje cveća u Slupčanima prošle nedelje", rekao je Besimi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track