PREDSEDNIK SRBIJE DIREKTNO IZ ISTANBULA Erdogan u zvaničnoj poseti Srbiji do kraja godine, ukazao mi izuzetnu čast van protokola
Foto: screenshot Pink tv

RADNA POSETA: DVA SATA RAZGOVORA U ČETIRI OKA

PREDSEDNIK SRBIJE DIREKTNO IZ ISTANBULA Erdogan u zvaničnoj poseti Srbiji do kraja godine, ukazao mi izuzetnu čast van protokola

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u radnoj poseti Istanbulu, uključio se danas posle 12 časova uživo u televizijski program posle razgovora i susreta u četiri oka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Razgovarali smo o brojnim temama, pre svega ekonomskim. Važno je da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine... Kao i o nekim temama o kojima ne bih govorio u javnosti - rekao je Vučić naglasivši da mu je drago da kaže da će Erdogan do kraja godine doći u zvaničnu posetu u Beograd i Srbiju.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Vučić je rekao da su prijateljski odnosi Srbije i Turske dobri i da je to veoma važno jer je Turska velesila u regionu i na Balkanu što nam je izuzetno važno zbog stabilnosti i mira na Balkanu, što je od značaja za odnose sa Bošnjacima, delom muslimanima u okolnim zemljama i delom Albancima.

Izuzetna čast, van protokola

Predsednik je rekao da mu je turski predsednik ukazao izuzetnu čast van protokola, što inače jako retko radi, izašao je pred njega u vrt da ga lično dočeka a posle dvočasovnog razgovora u četiri oka takođe ga je lično ispratio do vrta gde je upriličen razgovor sa novinarima i direktno televizijsko uključenje.

Doručak na Bosforu u četiri oka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. "Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor", napisao je Vučić je na Instagram profilu na kome je objavio video snimak početka sastanka.

Sastanak Vučića i Erdogana je održan je u palati Vahdetin i bio je zatvoren za medije, prenela je agencija Anadolija.

Kad je reč o ekonomskim odnosima dveju zemalja, razmena raste a turska ulaganja u Srbiju su izuzetno značajna pogotovo u manjim gradovima gde su turski investitori otvarali fabrike i gde je stanovništvo tu ostalo i prestalo da se doseljava u Beograd jer ima posao i zaposlenje u svom mestu.

Prijateljstvo Srbije i Turske garancija očuvanja mira na Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Istanbulu, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da je prijateljstvo Beograda i Ankare dodatna garancija stabilnosti i očuvanja mira na celom Zapadnom Balkanu. Vučić je novinarima rekao da do kraja godine očekuje posetu Erdogana Srbiji i dodao da će to biti prilika da dve strane dodatno razgovaraju o važnim pitanjima za Balkan.

On je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o svim regionalnim pitanima, o odnosima na Zapadnom Balkanu, i o političkim i svim drugim odnosima Srbije i Turske. "Razgovarali smo i o određenim stvarima o kojima ne bih da obaveštavam javnost", naveo je Vučić.

On je rekao da je sa Erdoganom pokrenuo pitanje bržeg protoka roba i usluga izmedju dve zemlje. "Razgovaraćemo kako da uz najmanje moguće dokumenata prelazimo naše granice i da time uspostavljamo naše prijateljsto na višem nivou", naveo je Vučić. On je rekao da je trgovinska razmena Srbije i Turske napreduje iz godinu u godinu.

Aleksandar Vučić, Istanbul
foto: screenshot Pink tv

"Trgovinska razmena je bila 1,32 milijarde evra, verujemo da veoma vrzo možemo da dodjemo do dve milijarde", kazao je predsednik Srbije.

Naveo je da Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine i da veruje da je važno da se dodje do kompromisnog rešenja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track