Najnovije vesti

OPOZICIJO, ŠTA SI OČEKIVALA? Tatjana Macura: Dokument sa Međustranačkog dijaloga je dobar
Foto: Kurir

oni hteli "sve ili ništa"

OPOZICIJO, ŠTA SI OČEKIVALA? Tatjana Macura: Dokument sa Međustranačkog dijaloga je dobar

Politika

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura ocenila je posle druge runde Međustranačkog dijaloga u Palati Srbije da ponuđeni dokument nije idealan, ali jeste dobar, kao i da je opozicija nametnula obavezu vladajućoj većini da ispuni deo njenih zahteva.

"To znači da je na nama da ne odustajemo od borbe da ovaj dokument učinimo boljim kroz formate koji su još uvek otvoreni, kao što je npr. dijalog koji se vodi bez posredovanja EP u Narodnoj skupštini. Da pojasnim ukratko dokle se tamo stiglo - Radna grupa, grupa pojedinih predstavnika, obavezala se da napiše predlog Sporazuma o kojem će u plenumu (nadam se uskoro) diskutovati 26 organizacija koje su deo (i) tog dijaloga.

Razumem i legitimni su politički razlozi da se ovaj dokument odbije. Prvi - strah od odmazde botova po društvenim mrežama, odmazde putem visoko neobjektivnih priloga u medijima na koje uticaj ima jedan deo opozicije u kojima će se nastaviti nadgradnja suludog narativa prava/lažna opozicija i sl. Drugi - predizborna kampanja koja uveliko traje u kojoj eto jednu scenu čini i taj momenat u kojem se kaže - pokušali smo sve, ali nije uspelo, na ovaj skup smo došli da sa njega izađemo", poručuje Macura u postu na svom Fejsbuk profilu.

Ona dodaje da su to sve legitimni politčki, ali istovremeno i kukavički razlozi da se u izjavama lidera čuje - vlast nije učinila ništa, jer, kako navodi, to naprosto nije tačno.

"Opozicija po prvi put od 2019. godine, od kada objektivno traju pregovori sa vlašću uz posredovanje EP, ima dokaz da je dijalogom nešto 'opipljivo' uspela da postigne, da to nešto nije malo i da će vlast od implementacije istog sigurno zaboleti glava", nastavlja Macura.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije izdvaja dve od 16 predloženih mera:

"1. Proširiće se stalni sastav Republičke izbirne komšije (RIK) za 6 članova i 6 zamenika članova, u formatu 3+3. To znači - 3 organizacije koje učestvuju u dijalogu uz posredovanje EP daće svoje članove i zamenike I 3 organizacije koje učestvuju bez posredovanja EP daće svoje članove i zamenike. Svako ko je ikad učestvovao na izborima na republičkom nivou, svako kome su makar jednom izborni zakoni prošli kroz ruke zna sigurno da je ovo slobodno mogu reći - ogroman ustupak. Presedan. Vanparlamentarna opozicija da dobije svoje predstavnike u RIKu jeste presedan I jeste jedna velika pobeda opozicije. Za one koji ne znaju, malo pojašnjenje - stalni sastav se bira iz poslaničkih grupa koje se nalaze u parlamentu. Verujem da pravnici mogu da potvrde kakva će 'gimnastika' biti potrebna da se ovo implementir.

2. Formira se posebno Privremeno nadzorno telo koje će pratiti rad medija u formatu 6+6. 6 članova predlaže REM i 6 članova predlaže opozicija, opet po ključnu 3 + 3, kako bi se pokrila oba koloseka dijaloga. Zadatak ovog tela jeste da prati izveštavanje na Javnom servisu pre svega, ali i u drugim medijima koji se emituju putem kabla. Formiranja ovog tela može da se dogodi u veoma, veoma kratkom roku, jer je pravna gimnastika svakako mnogo jednostavnija nego za prvu stavku".

Obraćajući se "drugaricama i drugovima, braći i sestrama, prijateljima i prijateljicama, građankama i građanima", Tatjana Macura zaključuje:

"Iz svega ovoga ostalo je nejasno zašto je deo opozicije baš toliko nezadovoljan postignutim. Ako su išli na kartu 'prihvatite ili sve ili ništa' onda ne razumeju šta su to pregovori. Mislim, zamislite samo scenario u kom bi svi učesnici insistirali na takvim pregovorima. Nerelano, zar ne? Ako imaju opravdani strah od odmazde, od lepljenja etiketa i drugih budalaština - vreme je da se taj strah prevaziđe. Ako su pak ovih par dana iskoristili da pojačaju svoje predizborne kampanje, onda bi morali pažljivije izjave da daju jer predizborna kampanja jeste legitimna i ok, ali laž nije".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track