ŠAPIĆ: Srbija po prvi put u novijoj istoriji postaje stabilna
Foto: Kurir

potpredsednik Glavnog odbora sns

ŠAPIĆ: Srbija po prvi put u novijoj istoriji postaje stabilna

Politika -

BEOGRAD - Srbija možda po prvi put u svojoj istoriji postaje stabilna, na sve moguće načine pokušava da osnaži sebe, ne ugrožavajući bilo koga. Narodi, nacije i države koje bave sobom i imaju svest o sebi ne mogu da ugroze bilo koga, obično ugrožavaju oni koji su nezadovoljni sobom, koji imaju problem sa svojim identitetom, državom, verom, nacijom.

U skadu sa tim su i logične stvari koje se sada dešavaju i pokušaji da se naša država isprovocira na nesmotrenu reakciju kako bi neki dokazali svoju tezu da Srbi žele da destabilizuju region“, poručuje Aleksandar Šapić, poptredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

On je gostujući u emisiji „Dobro jutro Srbijo - TV Happy“ istakao da su primeri ovakvih pokušaja dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali i nedavno ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Šapić, Usijanje dana
foto: Kurir

- Nekada je Srbija znala da odreaguje previše nesmotreno i proteklih decenija smo često znali da platimo cenu zbog toga, cenu koja nikada nije bila ekvivalentna našoj reakciji. Ono što se promenilo jeste da Srbija danas daleko više vodi računa, nema ishitrenih rakcija na koje bi neki mogli da se oslone. Srbija se u poslednjih par godina nametnula kao država koja pledira da bude ekonomski najsnažnija , uspeva da ekonomski parira državama sa kojima ranije nije mogla da se poredi. Vojno jačamo i geopolitička pozicija nam je daleko bolja. Imamo kvalitetne odnose sa velikim silama, identitetski i nacinalno smo osvešćeni - rekao je Šapić.

Naglasio je da upravo ovakva pozicija Srbije velikim silama, kao i mnogima u našem regionu ne odgovara.

- Mislim da velikim silama nije u interesu da bilo ko ovde bude jak, a Srbija i srpski narod su na ovim prostorima vekovima najdominiantniji i zato je logično što se nama bave, njihov interes je da Blakan uvek bude bure baruta, da ovde stvaraju nove nacije, države, kako bi lakše mogli da manipulišu - naveo je Šapić i dodao:

- U toku je stvaranje jedne moderne, savremene Srbije a njen utemeljivač je predsednik Aleksandar Vučić i ukoliko u narednih 10 godina uspemo da završimo sve infrastrukturne projekte, geopolitičko pozicioniranje, Srbija može da stane na zelenu granu, da ne zavisi ni od koga i da na Balkanu budemo faktor stabilnosti, da ono što je Nemačka za Evropsku uniju, Srbija bude za Zapadni Balkan - rekao je Šapić.

Šapić je istakao da se nada da će rukovodstva Crne Gore i BiH uspeti da razumeju da je inicijativa „Otvoreni Balkan“, čiji je inicijator Srbija i Aleksandar Vučić, u interesu svih u regionu.

- Upravo je inicijativa „Otvoreni Balkan“ naslonjena na postulate EU. Zemlje koje je danas odbijaju teže da uđu u EU, a odbijaju inicijativu koja postulate upravo EU želi da uvede na mala vrata. Ukoliko otvorimo granice i dozvolimo slobodan protok robe kapitala i usluga uslovi će biti jednaki za sve. Niko ne kaže nepravdeni su uslovi, već mi to nećemo zato što Srbija profitira. Pa profitiraće svi, ekonomije će da jačaju, kvalitet života će se podići , a mislim da ćemo mi ovde da relaksiramo napete odnose koji ovde vladaju već 30 godina - zaključio je Šapić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja