SELAKOVIĆ I SIJARTO U NJUJORKU: Čvrsti i prijateljski odnosi Srbije i Mađarske
Foto: Kurir

serija sastanaka na marginama zasedanja generalne skupštine un

SELAKOVIĆ I SIJARTO U NJUJORKU: Čvrsti i prijateljski odnosi Srbije i Mađarske

Politika -

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine UN sa madjarskim kolegom Peterom Sijartom o bilateralnoj saradnji i primeni zaključaka na nedavno održanoj zajedničkoj sednici dve vlade.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Selaković je rekao da su redovni i česti susreti šefova diplomatija Srbije i Madjarske dokaz čvrstih i prijateljskih odnosa dveju zemalja, koji su na "najvišem nivou u novijoj istoriji".

Prijateljski lični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana i česte razmene poseta na visokom i najvišem nivou pružaju stabilan politički temelj za razvoj svih aspekata saradnje Srbije i Madjarske, rekao je Selaković.

Srbija će, prema njegovim rečima, nastaviti da bude stub stabilnosti regiona i promoter mirnog i političkog rešavanja nesuglasica, ali je dodao da medjunarodna zajednica treba da uloži napore kako bi sprečila opasne i "destabilizujuće aktivnosti Prištine", dodaje se u saopštenju.

Selaković je danas u Njujorku razgovarao sa stranim zvaničnima nekoliko zemalja.

Uspostaviti pozitivnu dinamiku u dijalogu sa Barbadosom

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Barbadosa Džeromom Valkotom o bilateralnoj saradnji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za uspostavljanje pozitivne dinamike u političkom dijalogu dve zemlje i da bi posete zvaničnika na visokom i najvišem nivou u mnogome doprinele tome.

Ministar je izrazio nadu da će Barbados biti u prilici da učestvuje na skupu u glavnom gradu Srbije, povodom 60. godišnjice od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Selaković je rekao da je u okviru programa "Svet u Srbiji" ponudjena jedna stipendija državljanima Barbadosa za studiranje u Srbiji, ali da je Srbija spremna da ponudi više stipendija ukoliko za tim postoji interesovanje.

Razgovarano je i o daljim aktivnosti Srbije u organizacijama ovog regiona u kojima naša zemlja ima status posmatrača, poput Organizacije američkih država, Karipske zajednice – CARICOM, Asocijacije država Kariba.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD Marko Djurić, koji na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Barbados.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track