05:19

ŽENE ILI MUŠKARCI: Čija se reč glasnije čuje u politici?

kome više verovati

ŽENE ILI MUŠKARCI: Čija se reč glasnije čuje u politici?

Politika -

Politička scena je poprište gde se ukrštaju stavovi, gde se bori za lidersku poziciju, gde se kritički reaguje i oštro debatuje.

Ali, da li na takvoj sceni ima dovoljno ženskih glasova, koliko se oni dobro čuju i da li je rodna ravnopravnost slovo na papiru koje u realnosti, a posebno u politici nije važeće?

Na ova pitanja odgovor su nam dale Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije i Jelena Obradović, narodna poslanica.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Pitanje je i da li se muški glas dovoljno čuje. Što se tiče položaja žena, mislim da je tanka linija između onoga što je javni angažman, između formalnog i neformalnog. Verujem da stvari kod nas napreduju. Postoji pozitivan trend, ali ima prostora za poboljšanje kada je u pitanju reč o ženama u politici - rekla je Jelena Milić.

- Rodna ravnopravnost danas i pre 10ak godina je na različitom nivou, prvi koji je stavio na sto temu rodnu ravnopravnost je Aleksandar Vučić, on je 2014. godine formirao koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. Danas imamo u Skupštini 40% žena - kaže Jelena Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track