CIRKUS: Igor Bečić deli izmišljene plakete, Skupština o tome ništa ne zna!
Foto: Nebojša Mandić, Beta/Damir Banda

KO S BUVLJAKA

CIRKUS: Igor Bečić deli izmišljene plakete, Skupština o tome ništa ne zna!

Politika -

Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na čijem je čelu Igor Bečić, na svoju ruku štampa i dodeljuje naokolo zahvalnice, čiju izradu plaća on iz svog džepa

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na čijem je čelu naprednjak Igor Bečić, samoinicijativno štampa i dodeljuje plakete pojedincima, za koje sami procene da treba da dobiju zahvalnicu ovog tela. Skupština Srbije o ovome ne zna ništa, a da stvar bude još čudnija, izradu plaketa iz svog džepa plaćaju Bečić i još trojica članova odbora, pokazuje istraživanje Kurira.

Ovo je jedini skupštinski odbor koji radi tako nešto, a kriterijumi za dodelu zahvalnica su prilično rastegljivi, pa se često mešaju babe i žabe. Tako je Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nekoliko navrata dodelio plaketu ljudima iz policije, iako su, kako i sam naziv kaže, u njihovom domenu službe, a ne sam MUP.

Igor Bečić
foto: Marina Lopičić

Plaketu je od ovog odbora pre nedelju dana dobio, u ime Žandarmerije, general Dejan Luković, a priznanjem su se pre dve godine okitili i tadašnji čelnici MUP Nebojša Stefanović, Dijana Hrkalović i Vladimir Rebić. Međutim, vesti o tome na osnovu kojih propisa ovo telo dodeljuje plakete, kako se određuje ko će je dobiti i ko plaća njihovu izradu, nema na sajtu Skupštine Srbije. Predsednik parlamenta Ivica Dačić navodi da ta praksa postoji od prethodnog saziva, ali i da je Odbor za kontrolu službi bezbednosti, u stvari, jedini skupštinski odbor koji dodeljuje nekakve plakete. - To je verovatno urađeno u prethodnom sazivu, meni se niko nije obraćao tim povodom i nisam video da neki drugi odbor ima tako nešto. Nema ni Narodna skupština - naveo je Dačić. Kurir je kontaktirao s ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, koja je bila na čelu ovog odbora 2012-2014, kako bismo ustanovili da li je ona počela sa ovom praksom. Na pitanje da li je odbor u njeno vreme delio plakete, te ako jeste, na osnovu kojih propisa su ih dodeljivali i ko je plaćao njihovu izradu, Joksimovićeva je navela: - Ništa od svega pobrojanog. Naprotiv, ja sam kao tadašnji predsednik odbora dobila nekoliko priznanja od pojedinih institucija za unapređenje civilne kontrole nad službama bezbednosti.

I tu dolazimo do Igora Bečića, poslanika koji više od pola decenije predsedava ovim odborom. Bečić za naš list kaže da je sam odbor zaključkom doneo odluku o dodeli plaketa, da sami određuju kome će je dati, a parlament nema ništa sa njenim štampanjem. - Odbor je zaključkom na sednici doneo odluku da se dodeljuju plakete ljudima ili institucijama koje su doprinele svojim angažovanjem sektoru bezbednosti. Odbor određuje ko će da dobije plaketu - kaže Bečić, a na pitanje ko plaća izradu tih plaketa, ističe: - Skupština ne plaća. Ne znam kako da vam odgovorim... Ja kao predsednik odbora, od svog paušala koji dobijam za svoje aktivnosti, koji iznosi 30.000 dinara, doniram sredstva za izradu tih plaketa. Nešto kasnije, Bečić se ponovo javio i rekao da, pored njega, još trojica članova odbora daju novac za izradu plaketa, ali da ne može da otkrije ko su oni a da ih prethodno ne pita. Izrada jedne od tih plaketa košta, kako je objasnio, ne više od 30 evra.

Kurir/K.Blagović

I ovo je unikat

Paradirao na vojnoj vežbi s amblemom odbora

Odbor za kontrolu službi bezbednosti poslednjih pet-šest godina ima i svoj grb. Na nedavno održanoj vojnoj vežbi ("Munjeviti udar") predsednik odbora se pojavio u crnoj majici koja je na rukavu imala ušiven amblem pomenutog grba. Bečić za naš list kaže da amblem sa grbom ne poklanjaju okolo, da ga nemaju ni članovi odbora, te da je urađen samo jedan (za njega). Na pitanje zašto je nosio majicu sa amblemom grba odbora, Bečić je rekao: - Time sam pokazao pripadnost odboru na toj vojnoj vežbi. Svi su bili obučeni za teren.

Igor Bečić
foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track