MILOVAN JOVANOVIĆ O ISHODU IZBORA U NEMAČKOJ: Šolc je bio pun pogodak SPD i biće kancelar, a evo šta to znači za Srbiju
Foto: Kurir

iz ugla stručnjaka

MILOVAN JOVANOVIĆ O ISHODU IZBORA U NEMAČKOJ: Šolc je bio pun pogodak SPD i biće kancelar, a evo šta to znači za Srbiju

Politika -

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je pobeda SDP na izborima u Nemačkoj bila očekivana.

Jovanović smatra da je Olaf Šolc podigao SPD iz pepela.

"Još od maja meseca, kako se kampanja zahuktavala, trend je bio takav da uspeh SPD neće izostati. Ključ tog uspeha leži u maestalnom potezu kopredsednika SPD Saskie Esken i Norberta Valtera Borjana da za kancelara predlože Olafa Šolca. Koliko je ta odluka bila dobra toliko je odluka CDU i insistiranje Merkel da kandidat bude Armin Laset bila loša", rekao je Jovanović za Kurir televiziju.

On je uveren da će Šolc biti budući kancelar Nemačke.

"Samo čudo biblijskih razmera to može da promeni", kaže Jovanović i dodaje:

"Najrealnija je semafor koalicija mada me ne bi začudilo i ako bi se ponovo formirala velika koalicija. Od Drugog svetskog rata Nemačka je imala četiri velike koalicije,1966, 2005, 2013. i 2017. godine, od kojih su poslednje dve bile jedna za drugom".

Jovanović navodi da je politika Nemačke prema Zapadnom Balkanu definisana političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima.

"Nemačkoj je izuzetno važna stabilnost i ti interesi će opstati bez obzira ko bude činio buduću vladu u Berlinu. Srbija i predsednik Vučić su napravili najbolje moguće relacije sa Nemačkom gledano od 1945. godine".

On podseća da je Angela Merkel za predsednika Srbije rekla da je "čovek koji drži obećanja" i dodala "da su odnosi Srbije i Nemačke puni poverenja i da su dve države međusobno blisko povezane".

"Predsednik SR Nemačke Valter Stanmajer je jedan od najuticajnijih ljudi u SPD. Miinistar spoljnih poslova Mas je takođe iz SPD, kao i ministarka pravde Lamberht. Predsednik Srbije ima veoma dobre lične odnose sa najvažnijim ljudima iz SPD, ali i sa nemačkim liberalima, što je vrlo važno za našu zemlju. Srbija je za Nemačku ključna zemlja Zapadnog Balkana, a Vučić najvažnija politička ličnost koja je garant mira i stabilnosti", zaključio je Jovanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track