PETKOVIĆ SA RUSKIM AMBASADOROM O DOGOVORU IZ BRISELA: Postignut sporazum kojim Srbija može da bude zadovoljna
Foto: Marina Lopičić, Printscreen/RTS

sastanak

PETKOVIĆ SA RUSKIM AMBASADOROM O DOGOVORU IZ BRISELA: Postignut sporazum kojim Srbija može da bude zadovoljna

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu i postignutom dogovoru o deeskalaciji krize na severu Kosova.

Petković je rekao da je juče u Briselu postignut sporazum kojim Srbija može da bude zadovoljna, jer on podrazumeva primenu onoga što je dogovoreno 2016. godine, saopštila je Kancelarija za Kosovo.

On je kazao da je "najvažnija činjenica" da je sačuvan mir na Kosovu, da je dogovoreno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije i dolazak Kfora na sever Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Takođe, zaštićena su vozila sa registarskim oznakama srpskih gradova na Kosovu, koje više neće biti skidane, niti će Priština moći da nasilno nameće probne tablice sa kosovskim statusnim oznakama, naveo je Petković.

Petković je, kako se navodi, "podvukao da je od posebnog značaja činjenica da jučerašnjim sporazumom počinje ispunjavanje svih do sada postignutih dogovora u Briselu".

"To će se nakon sporazuma oko registarskih oznaka, u prvom redu odnositi na formiranje Zajednice srpskih opština koja će biti prva tema narednog sastanka u Briselu", rekao je Petković.

Petković je, kako se navodi, zahvalio ruskom ambasadoru na podršci i dolasku na Jarinje i u Rašku, što je, kako je rekao, "u moralnom smislu ohrabrilo srpski narod, okupljen na administrativnim prelazima kako bi branio pravo na slobodu kretanja".

Bocan-Harčenko je prethodnog vikenda sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem obišao snage Vojske Srbije koje su bile u stanju povišene borbene gotovosti.

Posle dvodnevnih pregovora u Briselu, Beograd i Priština su juče postigli sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova. Sporazum, izmedju ostalog, predvidja da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba. Kfor će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track