VUČIĆ IZ DUBAIJA O SITUACIJI NA KiM: I danas je bilo napeto, zadovoljan sam što je zadržan mir
Foto: Printscreen/Prva TV

predsednik na najvećoj Svetskoj izložbi

VUČIĆ IZ DUBAIJA O SITUACIJI NA KiM: I danas je bilo napeto, zadovoljan sam što je zadržan mir

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Dubaija.

Vučić je juče u Dubaiju otvorio srpski paviljon na najvećoj Svetskoj izložbi EKSPO Dubai 2020, a danas i srpski poslovni hab.

"Srećan sam i ponosan načinom na koji smo ovde predstavljeni", počeo je Vučić obraćanje za TV Prva.

"Danas smo otvorili biznis hab sa predstavnicima Privredne komore".

"Za paviljon razmišljamo da ga uzmemo u vlasništvo, a to će zavisiti od cene".

Predsednik se zatim osvrnuo na situaciju na KiM.

Vučić je izjavio je da su Srbi zadovoljni što su se kosovske specijalne jedinice danas povukle sa položaja na administrativnim prelazima izmedju centralne Srbije i Kosova, Jarinje i Brnjak

."Bilo je napeto i bilo je maltretiranja naših ljudi: 'Sklonite jedan kamion; pa sklonite do kraja'. Videli ste oduševljenje našeg naroda kada su njihove snage napuštale sever Kosova", kazao je Vučić.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz Brisela, kojim je prevazidjena kriza na Kosovu izazvana uvođenjem privremenih tablica za vozila iz centralne Srbije, Vučić je rekao da nema lakih sporazuma niti "ništa lako za Srbiju".

Naveo je da Srbija "faktički" nema prisustvo na Kosovu od 1999. godine, nakon čega se dogodio pogrom 2004. godine a 2008. je proglašena i nezavisnost.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Prva TV

"Od tada se borimo da držimo nos, ako ne usta, iznad vode. Da čuvamo bezbednost za naše ljude na Kosovu. Borite se u uslovima u kojima cela zapadna hemisfera vrši pritisak da predate ono što vam je ostalo od nosa", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi na Kosovu "ne vole" KFOR zbog agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali je dodao da su NATO i KFOR "jedina realna zaštita" tamo, "na našu žalost, bili su i Rusi ali su se povukli, a ostao je NATO".

On je istakao da ne veruje da će Zajednica srpskih opština, na čije se formiranje Priština obavezala Briselskih sporazumom, biti osnovana "zato što zna s kim Srbija ima posla".

"Kurti je rekao da Kosovo ima veliki problem, koji ima svoje ime i prezime (prim.aut. Aleksandar Vučić). Srećan sam zbog toga jer moj tim i ja ulažemo velike napore. To jeste kompliment".

"Ako pogledate njihove novine, 50 odsto je Vučić. Tu su negde sa Hrvatima".

Odgovarajući na pitanje da li poznaje Gabrijela Eskobara i šta misli o njemu, predsednik Srbije rekao je da je specijalni izaslanik Stejt depatrtmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sposoban čovek, kao i američki predsednik Džo Bajden, jer ne može neko biti u vrhu Stejt departmenta a da to nije.

"Ne možete da vodite Ameriku a da nemate sposobne ljude. On poznaje prilike u Srbiji, ne moramo oko svega da budemo saglasni, ali on želi da zna sve. To je njihova želja, podrazumeva se".

"Cene struje i gasa otišle u nebo".

"Ovo će da nam pravi veći ekonomski haos nego korona".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track