Kfor odblokirao pravce prema Zubinom Potoku

Kfor odblokirao pravce prema Zubinom Potoku

Politika -
Novicki je dodao da ostaje da se vidi da li će sutra ujutru biti dozvoljena sloboda kretanja osoblju Euleksa kroz Zupče

ZUBIN POTOK - Vojnici Kfora večeras su deblokirali putne pravce koji vode prema Zubinom Potoku, a koji su bili u blokadi danas od 13.30 sati. Portparol Kofora Uve Novicki izjavio je Tanjugu da je Kfor na ovaj način okončao današnju akciju i da je time ostavio vreme lokalnom stanovništvu da razmisli da li će obezbediti bezuslovnu slobodu kretanja za sve uključujući i Euleks.

Novicki je dodao da ostaje da se vidi da li će sutra ujutru biti dozvoljena sloboda kretanja osoblju Euleksa kroz Zupče. On je dodao da je Kfor oko 14.00 sati uhapsio dve osobe, koje su prosleđene u nadležnost Euleksu, a kako su Tanjugu rekli meštani Zupča, privedeni su ubrzo pušteni kući. Od 19.00 časova, vozila koja dolaze iz južnog dela Mitrovice i iz Zvečana, propuštaju vojnici Kfora, tako da su nestale duge kolone automobila koje su od danas čekale na prolaz ka Zubinom potoku, odnosno administrativnom prelazu Brnjak.

Oko 20.00 sati vojnici italijanskog Kfora povukli su se sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Ribariće iz mesta Zupče gde su bili od danas popodne, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta. Većina vojnika Kfora nakon što su ušli u oklopne transportere uklonila se sa magistralnog puta i pošli su u susedno selo Jagnjenica u svoju bazu. Kfor je u Zupču bio prisutan sa više desetina oklopnih vozila, a u blizini same barikade nalazio se i vodeni top koji je večeras takođe, uklonjen.

Kordon italijanskih karabinjera opremljen za razbijanje demonstracija bio je tokom celog dana raspoređen na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće u Zupču. Na putu prema Zupču iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice u albanskom selu Košutovo pokraj puta je bilo parkirano nekoliko desetina kamiona sa novopazarskim registarskim vozilima, koji su, takođe, nastavili put.

U Zupču na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribariće na jednoj od dve kolovozne trake ostala su dva šlepera koje su kao barikadu Srbi postavili još proslog leta nakon izbijanja krize na severu Kosova. Barikada u Zupču, koju čine teretni kamioni, a koji su postavljeni na jednoj kolovoznoj traci, još nije uklonjena, dok se Srbi nalaze u manjim grupama u neposrednoj blizini.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton izjavio je ranije danas Tanjugu da su Kfor i Euleks u Zupču preduzeli operaciju čiji je cilj bio da se obezbedi prolaz međunarodnim policajcima Euleksa ka Zubinom Potoku. Hoton je rekao da je "mala grupa kriminalnih elemenata u Zupču sprečavala slobodu kretanja". Po njegovim rečima, policajci Euleksa bili su na putu ka Zubinom Potoku da bi sprovodili savetodavne i dužnosti nadgledanja sa kosovskom policijom.

"Euleks je odlučan da obezbedi vladavinu zakona za sve zajednice širom Kosova... Euleks će nastaviti da blisko sarađuje sa Kforom da povrati slobodu kretanja", dodao je Hoton.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju vlade Srbije saopštila je ranije danas da je Kfor bez najave i obaveštenja blokirao put preko Rajetića čime je, kako se navodi, onemogućio transport hrane i lekova stanovništvu severa Kosmeta. Navodeći da je Kfor tako još jednom izašao iz okvira svog mandata, Kancelarija je pozvala pripadnike međunarodnih vojnih snaga da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurale bezbednost stanovnika Kosova i Metohije što je, kako se ističe, njihova prvenstvena uloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track