JOKSIMOVIĆ: Na samitu EU-Zapadni Balkan potvrđena politika proširenja
Foto: Nemanja Nikolić

Evropske integracije

JOKSIMOVIĆ: Na samitu EU-Zapadni Balkan potvrđena politika proširenja

Politika -

BEOGRAD - Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da je na samitu EU-Zapadni Balkan dat važan pozitivan signal regionu i da nije prenebregnuta priča o proširenju iako su neke zemlje članice Unije možda htele da se razgovara samo o partnerstvu.

"Potvrdjena je politika proširenja kao važna, i potvrdjena je činjenica da je i Zapadni Balkan okrenut Evropskoj uniji i integraciji, ali da će i Evropska unija paralelno raditi na svom jačanju i na neki način svojim kapcitetima za proširenje što nije predstavljeno kao uslov već kao jedan paralelni proces", rekla je Joksimović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ona je umanjila značaj toga što nije prihvaćena odrednica 2030. kao rok za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Ne bih ja toliko o godinama, ne radimo mi sada licitiranje sa godinama zato što verujem i duboko sam uverena da u narednih nekoliko godina uz ovaj tempo naših reformi i osnaživanja i same Evropske unije mislim da postoji jasna vizija da možemo da budemo članica, a mislim da je to ideja koja može da bude dobra i za nas i za Evropsku uniju", rekla je Joksimović.

Joksimović je izrazila očekivanja da će u narednom redovnom godišnjem izveštaju EU o napretku koji treba da bude objavljen oko 20. oktobra biti evidentirano šta je sve Srbija uradila, navodeći da je uradjeno puno u oblasti vladavine prava, pravosudja, borbe protiv korupcije, borbi protiv organizovanog kriminala, medijske strategije.

Prema njenim rečima Srbija je spremila sve kriterijume za otvaranje dva klastera, klaster tri inkluzivni rast i kompetitivnost i klaster četiri zelena agenda i održiva povezanost.

Rekla je da očekuje da će naredni izveštaj EU da notira sve što je uradjeno, i aktivan pristup Srbiji novoj metodologiji.

"Očekuje da će Srbija napraviti do kraja slovenačkog predsedavanja neki važan korak napred u samom procesu", rekla je ona i dodala da očekuje da i potpunu spremnost i aktivan pristup Srbije metodologiji, odnosno direktno uključivanje predsednika, premijerke i svih resornih ministarstava mnogo snažnije u proces.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track