DSS: Kfor ceo dan zlostavlja Srbe
Foto: Kurir

DSS: Kfor ceo dan zlostavlja Srbe

Politika -
Nedopustivo je da Kfor satima, na nepodnošnjivoj vrućini, drži u putničkim vozilima civilno stanovništvo, blokirajući pred podignutim punktovima njihovo svakodnevno kretanje

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije osudila je, kako je navela, nasilje koje je Kfor tokom čitavog dana sprovodio nad srpskim stanovništvom tokom blokade puteva kod mesta Zupče na Kosovu.

"Nedopustivo je da Kfor satima, na nepodnošnjivoj vrućini, drži u putničkim vozilima civilno stanovništvo, blokirajući pred podignutim punktovima njihovo svakodnevno kretanje i upućujući drske i otvorene pretnje", naveo je portparol DSS Petar Petković u pisanoj izjavi dostavljenoj Agenciji Beta. Petković je ocenio da je "dozlogrdilo" da se NATO po ko zna koji put obračunava sa "golorukim srpskim narodom koji mesecima mirno i dostojanstveno istarajava u odbrani svog neotuđivog prava da pripada državi Srbiji".

"Kosovo je sastavni deo Srbije i to najbolje potvrđuje odlučnost srpskog naroda na Kosovu, koji nikada neće pristati na namere Kfora i Euleksa da se na Kosovu gradi država albanskih separatista", naveo je Petković. Srbi na severu Kosova najpre su danas blokirali prolazak vozila Euleksa uz obrazloženje da ta misija nije statusno neutralna, a pripadnici Kfora su zatim uklonili barikadu koju su u selu Zupče držali Srbi i potom uspostavili kontrolni punkt u blizini Zupča.

Po rečima predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića, svi prilazni putevi tom mestu iz pravca Kosovske Mitrovice su blokirani i u kolonama automobila na prolaz čekaju i deca, žene, starci. Situacija u Zupču bila je napeta, ali mirna, a dvojica Srba koja su danas privedena, posle ispitivanja su puštena kući.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track