01:44

DOBRODOŠLI KUĆI: Obeležavanje 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih

beogradski sajam

SKUP POVODOM 60. GODIŠNJICE POKRETA NESVRSTANIH Predsednik Vučić: Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima FOTO

Politika -

Predstavnici stotinak zemlja okupili su se danas u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ).

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Na Beogradski sajam pristigle su delegacije zemalja učesnica Samita Pokreta nesvrstanih, a na svečanom otvaranju govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu ko-domaćina.

14.26 Selaković i šef diplomatije Zimbabvea

Ministri spoljnih poslova Srbije i Zimbabvea Nikola Selaković i Frederik Makamure Šava su danas ocenili da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da bi trebalo unaprediti ekonomsku saradnju.

Dodali su da je putem razmene poseta na visokom i najvišem nivou potrebno unapređenje političkog dijaloga.

Šef srpske diplomatije je na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja rekao da se nada da će planirano otvaranje srpskog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Harareu ubrzati obnavljanje bliskih odnosa i saradnje dve države, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je zahvalio Zimbabveu zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef diplomatije Zimbabvea zahvalio je Srbiji na solidarnosti i donaciji 30.000 doza vakcina toj zemlji.

12:45 Omar - Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Khalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Omar je podsetio da Srbija i Somalija imaju dugu istoriju odnosa.

Kaže da na skupu u Beogradu očekuje da bude potpisan niz bilateralnih sporazuma, ali i da zemlje pošalju poruku da moramo živeti u mirnom svetu i na miran način.

Ministar trgovine Somalije kazao je da očekuje i poboljšanje saradnje u oblasti trgovine i dodao da će o tome razgovarati danas sa predstavnicima našeg Ministarstva trgovine.

Kazao je da oni najviše izvoze voće, a da su najpoznatiji po bananama.

12:30 Marsudi - Omogućiti jednak pristup vakcinama

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi poručila je da su izazovi sa kojima se svet suočavao tokom osnivanja Pokreta nesvrstanih ostali, dodajući da su se možda i umnožili.

Marsudi je, na skupu povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, podsetila da je jedan od principa tog Pokreta jednakost među svim državama i nacijama i ukazala da se upravo zbog toga mora zahtevati da bude omogućen jednak pristup vakcinama protiv virusa korona.

- Treba svi da sarađujemo zajedno kada se radi o izazovima, pandemiji, klimatskim promenama... - kazala je Marsudi.

Samit Nesvrstanih
foto: Zorana Jevtić

Prema njenim rečima, Indonezija se zalaže za poštovanje pravde i u tom smislu ističe da je njihov stav da su Palestinci odavno trebali da dobiju državu.

- Mi ih podržavamo - kazala je.

Navodeći da je prvi i doživotni predsednik Indonezije Sukarno, koji je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, rekao da se istorija ne sme zaboraviti, Marsudi je zatražila od učesnika Samita u Beogradu da podrže nameru Indonezije da se podrži Arhiva Pokreta u UNESKO-u kako bi se, kako kaže, ovekovečili njegove ideje, vrednosti i principi.

- Zajedno se možemo izboriti za bolji i pravedniji svet - kazala je Marsudi.

12:15 Benabderahman - Pokret je uvek nalazio rešenja za krizne situacije

- Pokret nesvrstanih zemalja uvek je pronalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što ga čini ravnopravnih činiocem u međunarodnim odnosima - izjavio je danas premijer Alžira Ajmen Benabderahman na Samitu kojim se obeležava šest decenija tog Pokreta.

On je zahvalio Srbiji na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupa, dodajući da se napredak Srbije nešto što se vidi.

Podsetio je da je pre 60 godina začet Pokret zemalja, koje su bile rešene da se bore za odbranu vrenosti slobodnog sveta i da to bude spas za treće zemlje.

- Ovo je važan trenutak u istoriji. Jedan zavet nam je ostavljen i ovde se potvrđuje da taj zavet traje 60 godina. Pokret je uvek nalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što mu omogućuje da bude ravnopravni činilac u međunarodnim odnosima - rekao je Benabderahman.

Samit Nesvrstanih
foto: Zorana Jevtić

Benabderahman je istakao i da je Pokret danas više nego ranije potreban zemljama.

- Moramo uz pomoć Pokreta zajednički da ojačamo veze među nama, a to će nam biti podstrek da radimo za još bolju budućnost za naše građane. Moramo da obezbedimo mir, pravdu - rekao je Benabderahman.

On je rekao da je Pokret podržavao stav da nema okupacije druge zemlje i da svaka zemlja ima parvo na budućnost i prosperitet.

- Sve zemlje moraju da poštuju međunarodno pravo, ljudska prava, imaju parvo da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je Benabderahman.

U tom smislu, pomenuo je Zapadnu Saharu, iznoseći stav da narodi u Sahari moraju da uzmu stvari u svoje ruke, kao što, kaže, i Palestinci imaju pravo na odlučivanje.

11.20 Završen prvi deo svečanosti

Nakon obraćanja visokih zvaničnika na Samitu nesvrstanih, prvi deo svečanosti je završen.

Odmah nakon toga usledilo je grupno fotografisanje svih učesnika.

Aleksandar Vučić, Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

11:00 Čavušoglu se obratio prisutnima

- Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji. Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo pokret da bude jači u svojim aktivnostima – rekao je Čavušoglu.

10.50 Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Samit Nesvrstanih
foto: Zorana Jevtić

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad. Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov

10.35 Obraćanje Dodika

- Svet je prošao kroz jednu od najvećih kriza uzrokovanu virusom korone. Na početku epidemije koja je pogodila svet bogate zemlje su zaboravile na male. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da Pokret se driži principa - kazao je Dodik.

Dodao je i da je zabrinut povodom celokupnih dešavanja u svetu

- Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, politički i vojni sukobi, migrantska i izbegličke kriza, terorizam, siromaštvo... - rekao je između ostalog Milorad Dodik.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

10.30 Obraćanje predsednika Gane

- Gana se sve ovo vreme drži glavnih principa pokreta, mi verujemo u snagu pokreta u smislu pridržavanja principa. Ukoliko želite mir, morate da se razoružate. Nad nama je i dalje pretnja nuklearnog oružja. Ova situaicija sa pandemijom, vakcina nacionalizmom i ako posmatramo globalna dešavanja i šta rade velike zemlje, to je naša realnost. Ono što je bitno je pozitivni neutralizam. Uticaj padnemije na našu populaciju je bio jak i moramo da pokažemo da smo bolje pripremljeni za buduće pandemije - rekao je predsednik Gane Nana Ado Dankva Akufo-Ada.

Nakon toga u 10 sati počinje plenarna sesija na kojoj će se obratiti šefovi delegacija.

10:20 - Guteres se obratio putem video-poruke

Sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres istakao je da mu je velika čast što može da se obrati u vreme globalnih izazova.

- Jako je važno da mulilaterizam i međunarodna saradnja budu od primarnog značaja. Želim vam uspešan sastanak - rekao je Guteres.

10.09 Obraćanje predsednika Generalne skupštine UN

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

- Nema druge političke sile u ovom periodu koji je otliko istrajno se borio za bolje i pravednije međunarodne odnose. Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira, prijateljstva i upravo ovaj pokret služi tome - rekao je Abdula Šahid predsednik Generalne skupštine UN

09.54 Obraćanje predsednika Vučića

- Osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili bio je mir. Mir je osnov svake saradnje, to je jedini put ga blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva. Velika mi je čast što smo se svi okupuli danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće. Posebno mi je drago da vidim toliko naših prijatelja iz različitih delova sveta kojima pandemija nije bila prepreka da se okupimo - rekao je na početku predsednik.

On je rekao da ne treba zaboraviti suštinsku ulogu koju je Pokret imao u svetu.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarsnot su jedini put koji vodi prosperitetu - rekao je predsednik i dodao:

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

- Republika Srbija kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila i nikada nismo prestali da jačamo saradnju. Ponosni smo što kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama. Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju - kazao je predsednik.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da dijalog nema alternativu.

On je istakao da Srbija zna koliko je ova borba teška, a najbolnija je ona koja se tiče "očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta" i situacije na Kosovu i Metohiji.

- Uprkos svim izazovima ostajemo posvećeni pronalaženju kompromisnog rešenja, koje bi obezbedilo dugoročni mir na Balkanu. Dijalog nema alternativu - istakao je Vučić.

On je istakao i da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima.

- Imate odanog i vernog prijatelja u Srbiji - rekao je predsednik i gostima poželeo da se osećaju kao kod kuće.

1 / 16 Foto: Printscreen/RTS

Na kraju obraćanja Vučić je izgovorio afričku poslovicu:

- Ukoliko želite da idete brže, hodajte sami, ukoliko želite da idete daleko, hodajte zajedno sa nekim.

09.45 Predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev obratio se putem video-linka

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

- Pre svega želim da iskažem svoju zahvalnost našem domaćinu, predsedniku Vučiću, i da pozdravim sve prisutne. Ova inicijativa pokazuje spremnost Srba da preuzmu nasleđe. Od osnivanja, Pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

09.15 Oglasio se predsednik Vučić pred početak Samita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak skupa povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

"Podočnjake ne mogu da popravim, ali ponosan na Srbiju i skup nesvrstanih koji posle šezdeset godina ponovo organizujemo u Beogradu. Ovo su poslednje pripreme u nekom sobičku na Beogradskom sajmu", naveo je Vučić.

09:10 Stigli premijerka Ana Brnabić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

09.00 Ministri Selaković i Bajramov dočekuju goste

Pre početka skupa, zvaničnike više od 100 delegacija, dočekuju ministri spoljnih poslova Srbije i Azerbejdžana, Nikola Selakovič i Džejhun Bajramov koji je inače predsedavajući ovog skupa i predsedavajaći pokretu Nesvrstani i zajedno sa Srbijom je domaćin jubilarnosg skupa tog pokreta.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

Pojedine goste dočekaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

08.30 Dodik - Nastupaću u ime Republike Srpske i Srba

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik, koji prirustvuje skupu izjavio je da će na marginama tog skupa sagovornike upoznati o situaciji u BiH sa pozicije predstavnika srpskog naroda, odnosno Republike Srpske u Predsedništvu BiH.

Iz Dodikovog Kabineta najavljeno je da će Dodik imati i više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica dvodnevnog skupa. Dodik je rekao da neće iznositi stavove Predsedništva BiH jer nije ni došao u toj funkciji, prenosi RTRS.

1 / 13 Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Vučić će se danas sastati sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, a nakon toga će održati i niz bilateralnih sastanaka sa učesnicima sastanka povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

U Palati Srbija u 12 časova predviđen je svečani doček predsednika Gane, a posle "tet-a-tet" sastanka biće organizovan plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Predsedniku Gane biće uručen Orden Republike Srbije na lenti, posle čega su predviđene i izjave za medije dvojice predsednika.

Samit Nesvrstanih
foto: Printscreen/RTS

U popodnevnim satima predsednik Vučić će razgovarati sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Na dvodnevnom skupu, među nesvrstanima će se prvi put naći i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track