06:20

NESVRSTANI U SRBIJI NAKON 60 GODINA: Šta znači ovaj skup za Srbiju i srpsku ekonomiju

SAMIT

NESVRSTANI STAVLJAJU TAČKU NA PRIZNANJA LAŽNE DRŽAVE KOSOVA! U narednih 48 sati dogovaraće se KLJUČNI POTEZI

Politika -

Predstavnici više od 100 država okupili su se danas na dvodnevnom skupu u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Beograd je inače treći put domaćin nesvrstanim zemljama, a jedan od najvažnijih skupova koji se ove godine održava u svetu Srbiji će zacementirati poziciju u regionu i Evropi i ojačati poziciju naše zemlje na međunarodnom nivou.

- Inicijator pokreta nesvrstanih bila je Velika Britanija. Kad je 1951. godine Josip Broz Tito otišao u London trebalo je naći neku vrstu balansa između blokova. Kolonije su nestajale, a trebalo je ostati privredno i ekonomski prisutan. Britaniju i Francusku niko nije želeo. Stvorila se situacija za Jugoslaviju - ispričao je u jutarnjem programu televizije Kurir jednu od teorija nastanka nesvrstanih Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije.

Korist koju su tada velike sile imale od Jugoslavije bila je ogromna.

- Jugoslavija je ima povlašćen status. Dosta je profitirala i bila sila u ekonomiji. Naše firme su gradile u svetu. Kuvajt je dobio vodotornjeve i čitavu infrastrukturu. Irak je dobio bunkere. Toliko toga je urađeno - naveo je Milosavljević.

Posle svih svetskih izazova koji su stavljeni pred Srbiju danas ponovo dolazi potreba za spajanjem.

Milosavljević
foto: Kurir Televizija

- Moramo da održavamo lepe i prijateljske odnose. Ovaj samit je velika pohvala za državni vrh: 50 država, više od 107 delegacija, 543 članice... Od korona rizika, energetske krize, Srbija razgovara i ide privredno i ekonoski jednim stabilnim korakom napred - istakao je Milosavljević.

Rekao je i da je današnji dan velika prilika za Srbiju i srpsku ekonomiju kao i za rešavanje problema - uključujući i pitanje o Kosovu i Metohiji.

- Niko ne bi došao da nema poštovanje prema našoj državi. Vidite izazove i šta je sve stavljeno pred svet. Dogovaraće se ozbiljni potezi i spajanja. Ne treba zaboraviti osnove nesvrstanih, podržava se suverenitet i integritet svake države, nezavisnost, borba protiv siromaštva, nenapadanje članica. Istorija se ponavlja - zaključio je Milosavljević.

Bonus video:

01:44

DOBRODOŠLI KUĆI: Obeležavanje 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih

Pokret nesvrstanih zemalja stvorio se kao izraz nastojanja velikog broja zemalja u razvoju, većinom nastalih u procesu dekolonizacije, da svojevrsnom političkom alternativom u periodu hladnoratovske podele sveta izbegnu opredeljenje za jedan vojno-politički blok i artikulišu samostalan spoljnopolitički nastup.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:07

FUNKCIONERI MUP KOJI SU PRISLUŠKIVALI VUČIĆA POD ZAŠTITOM STRANIH SLUŽBI! Društvene mreže unapred pripremljene za NAPAD NA SRBIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track