NASTAVLJEN SAMIT NESVRSTANIH U BEOGRADU Vučić: Azerbejdžan važan za Srbiju! Brnabić: Zahvalnost Indiji zbog KiM i vakcina
Foto: Zorana Jevtić

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine

NASTAVLJEN SAMIT NESVRSTANIH U BEOGRADU Vučić: Azerbejdžan važan za Srbiju! Brnabić: Zahvalnost Indiji zbog KiM i vakcina

Politika -

BEOGRAD - Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine - Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, nastavlja se u Beogradu danas, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

12.05 - Ugovoreni češći kontakti sa Gambijom. Šefovi diplomatije Srbije i Gambije razgovarali su o unapređenju saradnje, budući da su diplomatski odnosi uspostavljeni još 1965. ali nisu na adekvatnom nivou.

Ministar Selaković upoznao je ministra Mamadua Tangara sa rezultatima ekonomskih reformi poslednjih sedam godina Srbije i poručio da je naša zemlja u prilici da na različite načine pruža pomoć i podršku prijateljskim državama, kojima je to potrebno. Srbija je spremna na saradnju u brojnim oblastima, među kojima i u obrazovanju kroz stipendijski program "Svet u Srbiji", saopštio je MSP.

11.56 - Vučić: Azerbejdžan važan za Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom i izrazio nadu da će predsednik te zemlje i predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev uskoro posetiti Srbiju.

11.20 - Brnabić i Leki: Zahvalnost Indiji zbog KiM, ali i vakcina. Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnom izaslanicom predsednika vlade i državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Indije Menakši Leki.

Potvrđeno je da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, te da postoji više strateških oblasti u kojima se saradnja dve zemlje može unaprediti, uključujući poljoprivredu, energetiku, trgovinu i kulturu. Dodatno, Srbija je zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti filmske industrije. Premijerka je zahvalila Indiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci u nabavci vakcina protiv kovid-19.

Samit Nesvrstanih
foto: Zorana Jevtić

10.41 - Intenzivniji politički dijalog sa Iranom i ekonomska saradnja sa Somalijom. Ministar Selaković razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova za ekonomsku diplomatiju Irana Madijem Safarijem, kome je rekao da Srbija želi da dve zemlje intenziviraju politički dijalog, saopšteno je iz MSP.

Poručeno je i da je neophodno unapređivati ekonomsku saradnju - te da potencijala za to ima u oblastima poput poljoprivrede, energetike, građevinarstva, turizma.

Ministar je istakao nameru da se što većem broju iranskih studenata omogući školovanje u našoj zemlji, a u razgovoru je zahvalio i na principijelnoj poziciji po pitanju Kosmeta i podršci u okviru međunarodnih organizacija.

Podršku za studiranje u Srbiji ministar je iskazao i u razgovoru sa ministrom trgovine i industrije Somalije Kalifom Abdijem Omarom, sa kojim je razgovarao i o inteziviranju ekonomske saradnje, posebno u oblastima kao što su trgovina, poljoprivreda i IT.

Samit Nesvrstanih
foto: Beta/Darko Vojinović

09.44 - Potvrđeni dobri odnosi sa Palestinom i Angolom. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je na odvojenim sastancima sa šefovima diplomatije Palestine i Angole. Selaković je sa ministrom Riadom al Malikijem konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje sa Palestinom i izrazio očekivanje da će biti formiran Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju.

Sa ministrom Teteom Antoniom potvrđeni su dobri odnosi Srbije i Angole i zaključeno je da bi održavanje biznis foruma bilo značajno za unapređenje ekonomske saradnje i iskorišćavanje poslovnih potencijala. Obema zemljama Selaković je zahvalio na podršci po pitanju Kosova i Metohije.

08.05 - Poruka mira i solidarnosti kreće iz Beograda u svet. Sve je spremno za početak drugog dana Samita. Na plenarnoj sednici, koja počinje za manje od sat vremena, učestvuje više od 550 delegata i oko 300 domaćih i stranih novinara.

Samit Nesvrstanih
foto: Zorana Jevtić

Ovo je skup slobodarskih zemalja koje imaju svoju tradiciju, svoju istoriju, i smelo kroče i gledaju u budućnost - poruka je koja ovog jutra iz Beograda kreće u svet. To je u skladu i sa glavnim načelima Pokreta nesvrstanih - mir u svetu, solidarnost, borba protiv siromaštva, nejednakosti, terorizma... Osim glavnog skupa, bilateralnih sastanaka, svečane večere, organizovano je i turističko razgledanje grada za supruge učesnika Samita. O bezbednosti brine operativni bezbednosni štab, kao i više od 3.200 policajaca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je učesnicima na jučerašnjem zasedanju da je međunarodna saradnja jedini put ka sveukupnom blagostanju i prosperitetu celog čovečanstva.

Drugi dan Samita nesvrstanih u Beogradu

Svet je danas drugačiji od onog od pre šest decenija, kaže srpski predsednik, ocenjujući da se Pokret nesvrstanih, uprkos usponima i padovima, pokazao kao uspešna priča. Na marginama skupa održani su brojni bilateralni sastanci, kao i Biznis forum. Predsednik Vučić razgovarao je sa visokim predstavnicima velikog broja država i Ujedinjenih nacija. U Domu Narodne skupštine ogranizovana je svečana večera za učesnike Samita. Na zgradi srpskog parlamenta Beograđani i gosti prestonice sinoć su mogli da vide nesvakidašnji prizor. Naime, na fasadi se prikazivalo šta se dešava na skupu u parlamentu. Na skupu učestvuju predstavnici 111 zemalja, 9 delegacija međunarodnih organizacija, a domaćini su Srbija i Azerbejdžan.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track