Najnovije vesti

MILAN RADOJEVIĆ, GRADONAČELNIK SEVERNE MITROVICE, ZA KURIR: Srbi će se u nedelju boriti za svoja prava na KiM
Foto: Srpska lista

POLITIKA

MILAN RADOJEVIĆ, GRADONAČELNIK SEVERNE MITROVICE, ZA KURIR: Srbi će se u nedelju boriti za svoja prava na KiM

Politika

Nije tajna da albanske partije žele da ukinu postojanje posebne opštine Severna Mitrovica i pod izgovorom ujedinjenja grada na severu urade isto ono što su i u južnoj Mitrovici, a to je da nema više našeg naroda

Milan Radojević, gradonačelnik Severne Mitrovice, član Srpske liste i kandidat za novi mandat u tom gradu, pred lokalne izbore koji će biti održani u nedelju, 17. oktobra, na Kosovu, poručuje za Kurir da će, uprkos teškim nedeljama koje su iza naroda koji je trpeo samovolju Prištine uvođenjem mera reciprociteta i skidanja tablica, Srbi izaći na birališta i boriti se za svoja prava.

Upravo se u severnoj Mitrovici udružuju sve albanske partije protiv Srpske liste. Šta im je cilj? I kakav će biti odgovor?

- Nije tajna da albanske partije žele da ukinu postojanje posebne opštine severna Mitrovica i pod izgovorom ujedinjenja grada na severu urade isto ono što su i u južnoj Mitrovici, a to je da nema više Srba. Cilj je isti kao 1999, kada je hiljade Albanaca fizički jurišalo na severni deo grada u nameri da proteraju Srbe. I sada će, kao i te godine, odgovor Srba biti jedinstven i odlučan, ali ovoga puta na biralištima. Zahvaljujući konstantnoj podršci predsednika Aleksandra Vučića i Kancelarije za KiM, u proteklih 10 godina severna Mitrovica je postala snažan administrativni, obrazovni i zdravstveni centar za sve Srbe na KiM. Severna Mitrovica je stub svih Srba na Kosovu i namera ujedinjenih albanskih stranaka jeste da taj stub polome i trajno reše pitanje Srba na Kosovu. Mi ćemo naš odgovor dati 17. oktobra na biralištima i time pokazati da je neraskidiva veza Srba na KiM i države Srbije.

Milan Radojević, predsednik Severne Mitrovice
foto: Srpska lista

Šta Srbi mogu da očekuju od ovih izbora?

- U proteklih 10 godina, zahvaljujući podršci predsednika Vučića i Kancelarije za KiM, veoma mnogo je urađeno za Kosovsku Mitrovicu, ali i ostale opštine u kojima su Srbi većina. Konstantna su ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veliki broj mladih ljudi je zaposlen, oko 700 stambenih jedinica je podeljeno mladim bračnim parovima i socijalno ugroženim porodicama. Očekujemo veliku podršku građana na izborima da nastavimo sa ovom politikom. Ovo je politika koja daje konkretne rezultate, koji su vidljivi na svakom koraku. U danima pred nama položićemo kamen temeljac za izgradnju zgrade kulturnog centra, na koji su Mitrovčani čekali pune 22 godine. Takođe, jedan od kapitalnih projekata u našem gradu, pored nove zgrade Univerziteta, jeste i kompletna rekonstrukcija i proširenje kapaciteta KBC. Za sledeću godinu je planirana rekonstrukcija nekoliko glavnih ulica, nastavićemo sa nabavkom specijalizovane opreme za KBC, a planiramo i podsticajne programe za pokretanje sopstvenih biznisa. Nastavljamo da ulažemo u ljude i održiv opstanak.

U kakvoj atmosferi se čekaju lokalni izbori, s obzirom na krizu na Jarinju i Brnjaku koja je tek okončana?

- Moram da priznam da su građani i dalje pod utiskom jednostrane akcije koju je Priština sprovela na prelazima Jarinje i Brnjak, zabrinuti su koji bi sledeći potez Priština mogla da napravi. S druge strane, građani su tokom 13 dana i noći mirnih protesta pokazali veliku dozu odgovornosti i samokontrole uprkos konstantnim provokacijama pripadnika specijalnih jedinica. Kao i tih dana koje smo proveli sa građanima na prelazima, tako i sada razgovaramo s njima, iskazujemo značaj ovih izbora. Uprkos svim pritiscima, Srbi se nisu umorili, i to će pokazati i na izborima.

Milan Radojević, predsednik Severne Mitrovice
foto: Srpska lista

Kako se na terenu sprovodi poslednji sporazum o tablicama, nailaze li Srbi na probleme u slobodi kretanja ili je situacija vraćena u normalu?

- Zasad nema većih problema u implementaciji sporazuma. Građani su zadovoljni što ponovo mogu nesmetano da se kreću i putuju i veoma je važno što vozila sa KM, PR i drugim tablicama mogu nesmetano da se kreću preko prelaza Jarinje i Brnjak. Pored građana, to je veoma bitno i za funkcionisanje institucija, naročito KBC, koji životno ugrožene pacijente transportuje u druge zdravstvene centre u centralnoj Srbiji. Imamo poverenje u naš pregovarački tim i verujemo da će u narednom periodu raditi da se pronađe najbolje moguće rešenje koje je u interesu građana.

Formiranje ZSO

Vreme je da EU utiče na Prištinu

Nakon uveravanja iz EU, očekujete li da će ZSO zaista biti formirana?

- Već osam godina Priština kasni sa sprovođenjem sporazuma o ZSO i mislim da to dovoljno govori i o kredibilitetu i poštovanju koje EU ima kod prištinskih vlasti. Građani su krajem septembra mirnim protestima na Jarinju i Brnjaku rekli šta misle i šta očekuju od EU. Ta kriza je pokazala da i Srbi na KiM imaju apsolutno poverenje u svoju državu, predsednika Vučića i naš pregovarački tim, ali i da očekuju da se dogovoreno ispuni. Priština svojim jednostranim akcijama pokušava da nam uskrati slobodu govora, slobodu kretanja, pravo na jezik i pismo, pravo na našu crkvu... Međutim, vreme je da EU, kao garant svih ovih prava, utiče da se ugovoreno i sprovede, posebno u domenu ZSO, što je kao ključna tema na sledećoj rundi dijaloga najavio i sam Brisel.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Kancelarija za KiM

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track