Najnovije vesti

MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE I AZERBEJDŽANA: Nikola Selaković na zatvaranju samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu (KURIR TV)
01:00

MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE I AZERBEJDŽANA: Nikola Selaković na zatvaranju samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu (KURIR TV)

povodom 60. godišnjice Prve konferencije

MINISTAR SELAKOVIĆ: Beograd prethodnih dana kao domaćin samita Pokreta nesvrstanih bio centar sveta (KURIR TV)

Politika
19:06h

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je danas izjavio da je Beograd kao domaćin samita Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) prethodna tri dana bio centar sveta.

Na skupu povodom 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja učestvovalo je 120 delegacija i više od 300 medijskih ekipa, što je, kako je Selaković naveo, demantovalo "zajedljive izjave da je Pokret prevaziđen".

"Uprkos tome na konferenciji se osetila jedna neobično jaka energija onih slobodoljubivih naroda i država koje žele da žive u uredjenom svetu i koje žele da se njohov glas čuje jednako kao i glas svih drugih", rekao je on medijima na završnoj konferenciji.

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana
foto: Zorana Jevtić

Dodao je da je prisustvo tolikog broja delegacija znak posvećenosti i poštovanja za skup, ali i za Srbiju i Azerbejdžan kao koorganizatore.

"I ovog puta su se iz Beograda čule poruke mira, solidarnosti, želje za zajedničkim radom na izgradnji budućnosti sveta na osnovama saradnje, tolerancije i medjusobnog uvažavanja. Ponosan sam što je ovih dana Beograd bio centar sveta", naveo je šef srpske diplomatije.

Danas je završen dvodnevni samit povodom 60. godišnjice od Prve konferencije PNZ.

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Azerbejdžana
foto: Zorana Jevtić

Među nesvrstanima je prvi put bila i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na skupu je bio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

Prva konferencija je održana 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije. Srbija sada u Pokretu ima status posmatrača.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track