00:32

HAOS NA SEVERU KOSMETA: Pripadnici ROSU u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

slična akcija i u Zvečanu

UŽIVO ROSU U SEVERNOJ MITROVICI I ZVEČANU: Srbin upucan u leđa, još na desetine povređenih PREDSEDNIK STIGAO U RAŠKU VIDEO

Politika -

Policija lažne države Kosovo koristila šok bombe i suzavac.

Kosovska policija je jutros oko 9 časova pokrenula akciju u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, a pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine zatvorili su više prodavnica. U sukobima građana i policije ranjen je Srbin Srećko Sofronijević iz Zvečana, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je saopštio da je povređeno na desetine Srba. Policija je koristila šok bombe i suzavac. Predsednik Aleksandar Vučić uputio se u Rašku gde će se sastati sa predstavnicima Srba sa KiM.

UŽIVO:

16.56 - Građani su u znak revolta postavili barikade, blokirajući tako put u selu Rudare kod Zvečana i u Severnoj Mitrovici kod Tehničke škole. Time je blokiran saobraćaj na delu magistralnog puta Priština – Leposavić – Raška, odnosno iz južnog i severni deo Mitrovice. Uprkos tome što je situacija mirna građani su revoltirani, a kako je za „Novosti“ rekao Nebojša iz Rudara, „jutros nije stigao ni da doručkuje, a specijalci ROSU su uperili duge cevi u njega“.

15.29 - Počeo sastanak u Raški predsednika Vučića s vojnim vrhom i Srbima sa Kosova i Metohije. Predsednik je na samom početku rekao da će saslušati svakog ko ima šta da kaže pa će, ako treba, ostati i celu noć.

Okupljeni Srbi smatraju, kako su i rekli, da sledećeg puta nema i da ROSU danas nisu pucali nasumice nego direktno u Srbe.

Rakić: Idući put ćemo pružiti otpor i branićemo se od kosovske policije Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će Srbi sa Kosova, ukoliko ponovo dodje nasilne intervencije kosovske policije, pružiti otpor svim raspoloživim sredstvima. "Ukoliko se sledeći put nešto desi, imaćemo opšti otpor. Branićemo se svim i svačim raspoloživim", rekao je Rakić u kasarni u Raškoj, gde su se predstavnici Srba sa Kosova sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Rakić je rekao da su Srbi odlučni da se brane "do kraja" i dodao da će i on i Srpska lista biti "ispred naroda" ako dodje do novog nasilja. On je rekao da bi razumeo svaku intervenciju kosovske policije da je ona bila u skladu sa propisima ali da ne razume da neko puca na narod.

15.19 - Predsednik hitno kontaktirao Lajčaka: Rekao sam mu šta mislim i završio razgovor! - Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji - kazao je Vučić za TV Prva.

1 / 7 Foto: AP/Bojan Slavković

15.10 - Pogledajte najnoviji snimak pucnjave i napada na Srbe.

14.47 - Vučić stigao u Rašku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kasarnu u Raškoj, gde će obići jedinice Vojske Srbije i Žandarmerije. Vučić će se potom sastati sa vojnim vrhom i Srbima sa Kosova i Metohije, povodom upada specijalaca lažne države Kosovo na sever pokrajine i pucnjave po našem narodu. Vučić je rekao da Srbija svojim trupama neće ulaziti na Kosovu i Metohiju i da će čekati NATO 24 sata da reaguje u slučaju pogroma. Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati.

14.16 - Kurtijevo sramno objašnjenje za nasilje Rosu na severu Kosmeta

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je današnjoj akciji kosovske policije prethodila intenzivna istraga i da je ona sprovedena po naređenju i u koordinaciji sa nadležnim tužilastvom i sudom. Kurti je na svom nalogu na Fejsbuku potvrdio da je policijska akcija završena.

14.11 - Dr Elek: Pored Srećka, povređeno još nekoliko desetina Srba

Direktor KBC u Severnoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je da su, nakon jutrošnje akcije pripadnika policije lažne države Kosovo u Severnoj Mitrovici, dve osobe hopitalizovane, od kojih je jedna sa teškim povredama usled rane zadobijene vatrenim oružjem podvrgnuta hirurškoj intervenciji.

13.40 - Borelj: Odmah da prestanu nasilni incidenti na severu KiM

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu KiM i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog. On je na Tviteru naveo da je u kontaktu sa Beogradom i Prištinom povodom poslednjih dešavanja na severu Kosova.

“Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog kojim posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom”, napisao je Borelj na Tviteru.

03:07

POLICIJA LAŽNE DRŽAVE KOSOVA NAPADA GOLURUKE SRBE NA SEVRU KiM

13.29 - Uhapšen Srbin u Zvečanu

Kosovska policija uhapsila je muškarca srpske nacionalnosti u Zvečanu, a on je navodno sproveden u policijsku stanicu na razgovor. Prištinski mediji objavili su snimak hapšenja.

13.07 - Srećko Sofronijević u teškom stanju

Srećko Sofronijević iz Zvečana ranjen je danas u stravičnom upadu ROSU na sever Kosmeta nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

12.12 - Petković: Povređeno na desetine Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštio je da se na desetine Srba povređeno u današnjoj akciji kosovske policije.

- Imamo na desetine ranjenih, i zbog toga je predsednik Aleksandar Vučić hitno otišao u Rašku, gde će razgovarati sa Srbima sa Kosova - rekao je Petković na vanrednoj konferenciji.

11.59 - Srećko Sofronijević iz Zvečana upucan u leđa

Srećko Sofronijević iz Zvečana je ranjen danas nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

11.55 - ROSU se povukle usled otpora naroda

Кosovski mediji izveštavaju da su se specijalne jedinice ROSU usled otpora koji je pružen od strane golurukog naroda u Кosovskoj Mitrovici i Zvečanu povukle u pravcu Južne Mitrovice.

11.44 - Vučić se hitno uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji, pišu Novosti. Šef države uputio se ka Raškoj gde bi trebalo da bude organizovan sastanak sa čelnicima srpskih opština.

11.38 - Ranjen Srbin u Zvečanu

Prema poslednjim informacijama, jedan Srbin je upucan u Zvečanu, i on se trenutno nalazi u teškom stanju, a kako Kosovo onlajn prenosi nezvanična saznanja, još jedan od građana je povređen, ali lakše.

"Povreda je naneta vatrenim oružjm, ustreljen je u predelu grudnog koša. Povređena mu je lopatica i rebro, spremamo se za operacionu salu kako bi mu izvadili metak. On se nalazi u intezivnoj nezi i u teškom je stanju", rekao je hirurg Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Kako Kosovo onlajn saznaje povređeni muškarac je upucan s leđa. U međuvremenu, pripadnici kosovske policije su počeli da se povlače iz Zvečana, a na putu su bile primetne čaure od bojeve municije.

11.34 - Premijerka Brnabić: Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i zauzdaju Kurtija

Premijerka Ana Brnabić reagovala je danas posle jutrošnje akcije kosovske policije i pozvala na reakciju.

- Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa - istakla je premijerka.

11.20 - Petković: Ponašanje Prištine prevršilo svaku meru, obavešten Lajčak

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Kosovska policija upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju. Petković je za Televiziju Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

"Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever", rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.

11.05 - Pripadnici ROSU u Zvečanu

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan. Blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta, javlja RTS.

Na društevnim mrežama pojavili su se snimci na kojima se navodno vide pripadnici ROSU da upadaju u objekte u Zvečanu.

10.53 - Nezvanično: Policija se povukla ka južnom delu Mitrovice

Prema prvim nepotvrđenim informacijama, kosovska policija se povukla ka južnom delu Kosovske Mitrovice. Na snimcima sa društvenih mreža vidi se da su na ulicama zapaljeni autobili, a na ulicama je gust dim. U međuvremenu, oklopna vozila kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, povukla su se.

10. 38 - Stigli i pripadnici ROSU

U Severnu Mitrovicu su iz južnog dela grada pristigli i pripadnici Rosu. Situacija je izuzetno napeta. U međuvremenu, pripadnici Rosu i policije su se povukli prema istočnom mostu u Severnoj Mitrovici, a ulice su pune građana.

10.30 - Kosovska policija: Cilj borba protiv krijumčarenja robe

Kosovska policija oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je u "ranim jutarnjim časovima započela policijske operacije u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe". Kako se navodi u saopštenju "akcija se sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne i Severne Mitrovice".

- Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe... Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz.

Kosovska policija je navela i da će "u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti implementaciju svojih dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanje krijumčarenja robe i uništavanje kriminalnih grupa".

9.50 - Kosovska policija upala u apoteku i nekoliko radnji

Kosovska policija koja je došla iz Južne Mitrovice upala je u jednu od gradskih apoteka gde proveravaju carinske papire o nabavci lekova, a kako navode očevici upali su i u nekoliko radnji. Navodno, reč je o "akciji za sprečavanje krijumčarenja robe".

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi veliki broj građana u centru Kosovske Mitrovice, saobraćaj je blokiran, a intervenišu i vatrogasci.

Narod se okupio šokiran ovakvim upadom policije na sever, a situacija je eskalirala kada su policajci počeli da bacaju šok bombe i suzavac.

Prema saznanjima portala, policija je upala u više mesta na severu, pored Severne Mitrovice i u Zvečan, a u ovom trenutku nema potvrđenih podataka da li su angažovani i specijalci Rosu, već su u pitanju pripadnici interventne policije.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track