SELAKOVIĆ NA SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Postoji samo jedna strana destabilizacije i njeno ime je "privremene institucije u Prištini"
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

pokušavaju da izbrišu 10 godina dijaloga

SELAKOVIĆ NA SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Postoji samo jedna strana destabilizacije i njeno ime je "privremene institucije u Prištini"

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti da su odgovorne za destabilizaciju situacije na severu Kosova.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je rekao da "nedostatak kredibilnosti prištinskih vlasti i njihova igra sa vatrom ne mogu da se reše tako što će obe strane biti pozvane na konstruktivnost i suzdržanost, kao što su apelovali neki predstavnici medjunarodne zajednice".

"Postoji samo jedna strana destabilizacije i njeno ime je 'privremene institucije u Prištini'. Očigledno je da Priština pokušava da izbriše deset godina dijaloga koji je jedini način da se reše otvorena pitanja. Vlada u Prištini ne samo da ne poštuje potpisano u Briselu, nego želi da ospori dijalog kao način za rešavanje problema", kazao je Selaković.

Naveo je da je posle ovonedeljne akcije kosovske policije na severu Kosova "postalo očigledno da je potrebna odlučujuća akcija međunarodne zajednice".

"Sada je jasno da to nisu sporadične, izolovane provokacije, nego organizovane kampanje etnički motivisanog nasilja i diskriminacije Srba", rekao je šef srpske diplomatije.

Akciju kosovskih snaga u Kosovskoj Mitrovici u sredu Selaković je opisao kao "invaziju policije sačinjene samo od Albanaca" i kao "provokaciju koja ima izuzetno veliki potencijal da destabilizuje osetljivu situaciju na terenu".

"Cilj invazije je bio da isprovocira Srbe, da ih uplaši i da isprovocira Beograd na reakciju", kazao je Selaković.

On je izrazio zabrinutost Srbije zbog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, navodeći da je ona "obeležena povećanim brojem etničkih napada i incidenata protiv Srba".

"Priština krši ono što je dogovoreno u Briselu i diskriminiše Srbe. Provokacije iz Prištine se dešavaju svakog dana. Najnovija invazija kosovske policije, u sredu, deveti je upad njenih pripadnika na sever Kosova. Sve to utiče na život Srba i mora biti odmah obustavljeno", rekao je Selaković.

On je kazao da SB UN treba da zna da je cilj te akcije, koja je obrazložena kao borba protiv šverca, "iskorišćen za oružani napad (kosovske policije) na nenaoružane (srpske) civile".

"Napad je počeo rafalom koji je ispaljen u apoteke koje snabdevaju Srbe lekovima. Ovaj incident, izmišljen radi dobijanja glasova na predstojećim (lokalnim) izborima na Kosovu, prištinska vlast je upotrebila da popravi svoj rejting", naveo je.

Šef srpske diplomatije je izrazio zabrinutost Beograda zbog "dramatične situacije na terenu" i ukazao na "ozbiljne posledice jednostranih akcija Prištine".

Selaković je još jednom ukazao da Srbija ostaje posvećena prolanaležnju kompromisnog rešenja u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da se zalaže za nastavak aktivnosti Unmika u nesmanjenom obimu.

Ukazao je i da je Briselski sporazum "direktno prekršen" procesom protiv poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića, osuđenog na Kosovu na dve godine zatvora zbog negiranja da je u Račku počinjen masakr nad albanskim civilima.

Selaković je rekao da je i EU potvrdila da je Apelacioni sud Kosova protivpravno vodio postupak protiv Todosijevića pošto su ga osudile albanske sudije, iako su prema Briselskom sporazumu morala da mu sude dvojica srpskih i jedan albanski sudija.

"Uprkos tome, Priština ništa po tom pitanju ne preduzima. Pozivamo EU da insistira da Priština počne da primenjuje sve dogovore postignute u Briselu", naveo je Selaković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track