PETKOVIĆ ČESTITAO ISTORIJSKU POBEDU SRPSKE LISTE: Srpski narod pokazao da slogom i jedinstvom mogu sve! Kurti je doživeo debakl
Foto: Printscreen/Pink TV

zadržali svih 10 srpskih opština

PETKOVIĆ ČESTITAO ISTORIJSKU POBEDU SRPSKE LISTE: Srpski narod pokazao da slogom i jedinstvom mogu sve! Kurti je doživeo debakl

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas u Vladi Srbije istorijsku i odlučnu pobedu Srpske liste, ali i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini

- Ovom pobedom smo zadržali svih 10 srpskih opština i zalog za formiranje Zajednice srpskih opština. To pokazuje i kolika je bila mudra odluka našeg predsednika da se izađe na izbore - izjavio je Petković

Pobeda je, podsetio Petković, održana u najtežoj situaciji do sada, podsećajući na ponašanje ROSU na administrativnom prelazu Jarinje i Brnjak, a dva dana pred izbore upucali Srećka Sofronijevića i ispucali preko 60 bojevih metaka na srpski narod.

- I pored svih pritisaka srpski narod je još jednom pokazao da slogom i jedinstvom mogu da učine sve - poručio je Petković.

- Pored ovog stanja u srpskim sredinama i pobede kandidata Srpske liste na KiM na ovim izborima Kurti je doživeo debakl. Nije dobio nijednu opštinu u prvom krugu iako je sve vreme poslednjih meseci širio priču da će pobediti u svim opštinama. Ni Prština, ni u Prizren, ni Južna Mitrovica, ni Gnjilanje. U Južnoj Mitrovici je potučen za 20 posto razlike. Jasno je da ta nasilna i agresivna politika Kurtija je doživela debakl, a s ozbirom da je reč o Južnoj Mitrovici, to je veoma simbolično - istakao je Petković.

Petković je potom prikazao razliku između glasova koje je Aljbin Kurti pobrao na februarskim izborima i juče, iz čega je evidentno da je njegova popularnost i u albanskim sredinama pala za više od 30 odsto.

- Narod na KiM, ne samo kada govorimo o srpskim sredinama, nego i sami Albanci neće više nikakvu propagadnu koju nudi Aljbin Kurti. Neće nasilje, neće teror. Kurtijevi nisu imali sa čime da izađu pred građane koji hoće privredu, vakcine, ekonomiju. A Kurti ništa nije od toga ponudio svojim građanima i zato je upadao na Sever KiM pod izgovorom samo da bi probao da popravi rejting, jer smo svi već znali da je ozbiljno ugrožena njegova popularnost i da ga ni njegovi neće - izjavio je Petković i dodao da je ovo pobeda Srpskog naroda i Srpske liste, ali i mudre politike predsednika Vučića.

Na Kosovu i Metohiji je posle jučerašnjih lokalnih izbora 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će građani 21 opštine gradonačelnike birati u drugom krugu lokalnih izbora. Kandidati Srpske liste su pobedili u svih 10 opstina sa srpskom većinom, saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakić. Samoopredeljenje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nije uspelo da pobedi ni u jednoj opštini u prvom krugu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track