OSVETA: Kurti ogorčen zbog teškog poraza, ponovo će udariti na Srbe?!
Foto: Epa Georgi Licovski, Zoran Šaponjić

vELIKI GUBITNIK

OSVETA: Kurti ogorčen zbog teškog poraza, ponovo će udariti na Srbe?!

Politika -

Partija Samoopredeljenje nije pobedila ni u jednoj opštini, dok je Srpska lista osvojila svih deset opština sa srpskom većinom. Stručnjaci zbog tog fijaska ne isključuju nove ekstremne akcije kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti očito ne može da se pomiri s činjenicom da je Srpska lista odnela ubedljivu pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom, a da je on pretrpeo težak poraz, te se nakon proglašenih rezultata sakrio u mišju rupu. No, upravo ovaj poraz mogao bi da ga isprovocira da nastavi sa antisrpskim merama i izazivanjem incidenata kako bi ponovo zadobio podršku, smatraju stručnjaci.

Aljbin Kurti, ROSU, Kosovksa Mitrovica
foto: AP/Bojan Slavković, Profimedia

Nasuprot Srpskoj listi, Kurtijevo Samoopredeljenje nije uspelo da pobedi ni u jednoj opštini u prvom krugu, a čak su i Albanci glasali za Srpsku listu, a ne za njega. Iako je jučerašnji dan protekao mirno, a Kurti se nijednom rečju nije oglasio u javnosti, postoji bojazan da bi ovaj poraz njegove politike mogao dodatno da ga isprovocira i natera na nove poteze protiv Srba.

Da je ovo težak politički poraz Kurtija, te da nije isključeno da će povući nove poteze protiv Srba, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

- Iskusan političar bi shvatio lekciju, a ako ne ume da je izvuče iz ovog poraza, on će nastaviti tim putem. On je nepredvidiv, avanturista je - kaže Drecun za Kurir.

Dodaje da je ključno to što ništa od obećanog Albancima nije ispunio i da je zato doživeo debakl, te da može veoma lako da uđe u političku krizu. Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović podseća i da Kurti, kao nijedan njihov lider, nije autonoman u donošenju odluka.

Jelena Milić, Vladislav Jovanović, Usijanje dana
foto: Kurir

- Njega, kao i njegove prethodnike, po potrebi koristi Amerika ne bi li izvršila tvrđe pritiske na Srbiju i ne bi li nas ispitali povodom rešenosti da zadržimo Kosovo pod svojim suverenitetom. Tako će ih i dalje koristiti za provociranje Srbije, i to baš u ovom kritičnom trenutku, pred predstojeće izbore i u Srbiji. Takođe, iskoristiće ih i za jačanje pritisaka povodom situacije u Bosni i Hercegovini da bismo manje mogli da podržavamo RS u njenom otporu - smatra Jovanović.

Na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova sa lokalnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je u prvom krugu izabrano 16 gradonačelnika, među kojima je devetoro iz Srpske liste, troje iz Demokratske partije Kosova (DPK) i po dvoje iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (DPK). Po preliminarnim podacima, Srpska lista je pobedila u devet od deset opština sa srpskom većinom, dok će drugi krug odlučiti pobednika u opštini Klokot.

Petković i Brnabićeva

Čestitke Srbima na istorijskoj pobedi

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je juče istorijsku i odlučnu pobedu Srpske liste, ali i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

- Ovom pobedom smo zadržali svih 10 srpskih opština i zalog za formiranje ZSO. To pokazuje i koliko je bila mudra odluka našeg predsednika da se izađe na izbore. Pobeda je održana u najtežoj situaciji do sada - rekao je Petković.

I premijerka Ana Brnabić čestitala je Srpskoj listi pobedu i poručila da je srpski narod još jednom pokazao šta znači jedinstvo, sloga, vera i hrabrost.

- Uprkos svim pritiscima i napadima kojima su izloženi svakodnevno, ostali su dosledni politici mira. Demokratska i pametna politika je pobedila - poručila je ona.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track