KAKO ĆE REZULTATI U NEGOTINU UTICATI NA ODLUKU O IZLASKU NA OPŠTE IZBORE: Mini uspeh Jeremićeve stranke ohrabriće opoziciju
Foto: Dado Đilas

POLITIKA

KAKO ĆE REZULTATI U NEGOTINU UTICATI NA ODLUKU O IZLASKU NA OPŠTE IZBORE: Mini uspeh Jeremićeve stranke ohrabriće opoziciju

Politika -

Osokoljeni činjenicom da je Narodna stranka Vuka Jeremića uspela da uzme oko 13 odsto glasova na izborima u Negotinu, i ostali lideri opozicije mogli bi da dobiju vetar u leđa i okušaju sreću na predstojećim parlamentarnim, predsedničkim i gradskim izborima.

Vuk Jeremić
foto: Marina Lopičić

Izvojevanih 13 odsto, koje je uzela Narodna stranka, daleko je bolji rezultat od onog koji im istraživanja prognoziraju na republičkim izborima. A iako u samoj stranci nisu zadovoljni i žale se i na navodne nepravilnosti, stručnjaci ocenjuju da je i taj rezultat za njih pozitivno iznenađenje, te da bi to moglo da pogura i ostatak opozicije da se okuša na predstojećim izborima.

- Šanse za bojkot su bile male i pre ovih izbora, te bojkota sasvim izvesno neće biti. U tom smislu, nisu ovi izbori u Negotinu bog zna šta promenili, ali svakako mogu dodatno da učvrste odluku o izlasku, jer su pokazali da je Narodna stranka donela dobru odluku kada je rešila da izađe na njih. Svakako je ovo mini-uspeh za NS - kazao je izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za Kurir.

Bojan Klačar
foto: Zorana Jevtić

Lider Dveri Boško Obradović za Kurir kaže za Kurir da se nada da će i ostatak opozicije doneti odluku o učestvovanju izborima.

- Sve o lokalnim izborima pod vlašću SNS znamo još od decembra 2018. godine kada smo napravili "Belu knjigu izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Lučanima". Tada sam prvi put izvukao na svetlost dana tadašnjeg državnog sekretara MUP-a Dijanu Hrkalović, koja je iz policijske stanice u Guči komandovala batinašima u džipovima bez saobraćajnih oznaka koji su vršili pritisak na birače širom Dragačeva. Ništa se od tada nije promenilo. Sad je samo pitanje hoćemo li da kukamo, plačemo i pasivno bojkotujemo izbore ili ćemo da se tome suprotstavimo i borimo protiv ove vlasti uprkos svim nepoštenim izbornim uslovima. Dveri više nemaju tu dilemu: mi idemo na izbore i u borbu. Nadam se da će i druge kolege iz bojkot opozicije doneti istu odluku jer ćemo zajedno biti jači u borbi protiv bilo kakvih pokušaja nove izborne krađe - kazao je on.

Podsetimo, SNS je u Negotinu osvojio 75 odsto glasova, dok je Narodna stranka osvojila oko 13 procenata. Komentarišući rezultate, Jeremić je rekao da su izbori u Negotinu pokazali da opozicija mora biti spremna da fizički brani rezultat koji ostvari.

- Bez spremnosti na fizičko suprotstavljanje nema bilo kakvog rezultata. To znači da kada probaju da vas odvedu sa biračkog mesta bez obrazloženja, morate da pružite otpor - rekao je Jeremić gostujući u jednoj TV emisiji.

I. Ž./ Foto/Source:Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track