Najnovije vesti

SRBIJA JE URADILA SVOJ DEO, SAD JE NA REDU EU: Žofre predao premijerki Brnabić godišnji izveštaj EK o napretku Srbije!
Foto: Beta/Miloš Miškov

godišnji izveštaj EU

SRBIJA JE URADILA SVOJ DEO, SAD JE NA REDU EU: Žofre predao premijerki Brnabić godišnji izveštaj EK o napretku Srbije!

Politika

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre predao je danas premijerki Ani Brnabić godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji je danas predstavljen u Strazburu. Uručivanju izveštaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka za evropske integracjie Jadranka Joksimović.

Izveštaj je deo godišnjeg paketa proširenja koji je u Strazburu, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji rekao je večeras da je Srbija ispunila ”vrlo jasne kriterijume” za otvarenje klastera, a da je sada na zemljama članicama da urade svoj deo posla i naprave novi korak u procesu pristupnih pregovora sa Beogradom.

"Nadam se da ćemo, pošto je Srbija isporučila svoj deo posla, i mi moći da isporučimo svoj", izjavio je Varhelji na konferenciji za medije povodom preporuka za otvaranje klastera 3 i 4 sa Srbijom i porucio da su u zemlji donete važne odluke u oblasti energetike i oporezivanja.

- Sada Savet treba da se dogovori i usvoji merila za otvaranje kako bi sam klaster mogao da bude otvoren - rekao je Varhelji.

Komesar za proširenje je u obraćanju novinarima, a nakon predstavljanja ovogodišnjeg Paketa proširenje poslanicima Evropskog parlamenta, ponovio da vlasti u Srbiji ”imaju EU reforme za svoj prioritet” i da su isporučile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.

"Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa”, poručio je komesar Varhelji.

Varheji je govoreći o poslednjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naglasio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu i da je prioritetno ”nastaviti i produbiti” reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranju ratnih zločina.

On je ponovio da napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom ostaje ključan i da će i dalje ”određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije".

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja