SUMNJIVO: Zorana se ne odriče spornih saradnika, ako treba - braniće ih i na sudu
Foto: Ana Paunković

POLITIKA

SUMNJIVO: Zorana se ne odriče spornih saradnika, ako treba - braniće ih i na sudu

Politika -

Dvoje bliskih saradnika ministarke uhvaćeno u koruptivnim radnjama. Jedan je ovih dana osuđen, drugom se sudi, ali se Mihajlovićeva nikada nije jasno ogradila od njih

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ne odriče se spornih saradnika. Ona bi, međutim, morala da snosi i odgovornost za izbor ljudi koje je postavljala na rukovodeće funkcije, a koji su se, kako se pokazalo, korumpirani, ocenjuju sagovornici Kurira.

Dosad se za dvoje njenih kadrova pokazalo da su skloni korupciji. Tako je bivši direktor preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" Miroljub Jevtić, koji je i nekadašnji savetnik Mihajlovićeve, pre tri dana prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora jer je svojevremeno uhvaćen kako uzima 10.000 evra mita, i to u vreme dok mu je upravo ona bila nadređana kao ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. On je učestvovao u malverzacijama u eksproprijaciji zemljišta na trasama brzih pruga.

Miodrag Poledica, Miroljub Jevtić
foto: Beta

A s Jevtićem u vezu se dovodi i Miodrag Poledica, koji je bio državni sekretar u Ministarstvu građevine i infrastrukture u vreme dok je taj resor vodila Mihajlovićeva, a kasnije ga je povela sa sobom i u Ministarstvo rudarstva i energetike. Poledica je prošle godine hapšen zbog sumnji za zloupotrebu službenog položaja u vezi s tenderom za rekonstrukciju pruge preko Pančevačkog mosta, koja je rađena od avgusta 2018. do maja 2019. On je navodno s Jevtićem i još dve osobe iz tog preduzeća pomagao da u postupcima javne nabavke bude favorizovano Privredno društvo za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP. Sudski postupak u ovom predmetu je u toku, a odbrana je, podsetimo, tražila da kao svedok bude saslušana i ministarka Mihajlović.

U svemu ovome, ocenjuje profesor FPN i bivši član Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković, postoji odgovornost i ministarke.

Zorana Mihajlović
foto: Printscreen

- Praktično, tu može da postoji neka vrsta takozvane objektivne odgovornosti, hijerarhijske, u kojoj postoji deo odgovornosti za izbore koje ste napravili po pitanju bliskih saradnika, a da se pokazalo da imaju problem sa koruptivnim delovanjem. Odgovorni ste, naime, ako ste postavljali bliske, a ne sposobne ljude. U takvoj situaciji trebalo bi da ponudi neke odgovore. Druga stvar je koliko se radi o vašim izborima, jer su oni često iznad samih ministara i ministarstava i pitanje je ko kakve odluke donosi i sa kakvom autonomijom. Ako postoji veliki udeo sopstvenog odlučivanja, onda ima elemenata objektivne odgovornosti - kaže Stojiljković.

Mihajlovićeva poručuje

Svedočiću na sudu

Mihajlovićeva za Kurir kaže da je od početka podržala rad nadležnih organa na rasvetljavanju svih činjenica u slučaju Jevtića.

- Niko nije izuzet od zakona i nadam se da će ova presuda biti lekcija za sve - poručila je ona.

Dodala je da bi se u slučaju da bude pozvana kao svedok na sud u nekom sudskom postupku bivšim saradnicima - odazvala.

- Uvek ću se odazvati pozivu suda ako sud bude smatrao da je to potrebno.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track