06:38

STRANA SLUŽBA PONOVO PREŠLA CRVENU LINIJU: Tužilaštvo hitno mora da reaguje nakon saznanja da je PRIPREMAN ATENTAT na Vučića

istraga

STRANA SLUŽBA PONOVO PREŠLA CRVENU LINIJU: Tužilaštvo hitno mora da reaguje nakon saznanja da je PRIPREMAN ATENTAT na Vučića

Politika -

Tužilaštvo hitno mora da reaguje nakon izjave premijerke Ane Brnabić da je ubistvo predsednika Aleksandra Vučića bilo planirano prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji 27. januara!

Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo smatra da je sada jasna zašto se protiv Vučića mesecima vodila medijska kampanja.

- Ne može tek tako da ubijete predsednika već prvo morate da ga proglasite za nekakvog kriminalca. Zašto tužilaštvo ne reaguje? To se pretpostavljalo još u oktobru - navela je Zirojević u jutarnjem programu Kurir televizije.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić navodi da se u centru afere nalazi aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović.

- Premijerka je rekla da je atenat trebalo da bude izveden 27. januara. Prošlo je deset meseci i vidimo da se mnogi optužuju za prisluškivanje i nameštanje afera predsednika, a tužilaštvo ne reaguje. To je i politička afera jer se sve vreme spominje ime aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Sve afere o prisluškivanju i Jovanjici su vezane za vreme kad je bio ministar policije. Nastup Ane Brnabić je bio usmeren protiv njega, a on je član njene vlade. Koja sila ga štiti? Kako niko ne može da ga oduva iz Vlade Srbije kad su njegovi najbliži saradnici u zatvoru - upitao je Perišić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Dodaje da javnost još čeka na rezultate policijske istrage i tužilaštva.

- Ako znamo da je postojala paralelna struktura u MUP, verovatno je obuhvatala i ljude iz sudstva, a ne samo policajce. Dijana Hrkalović je uhapšena pod optužbom da je trgovala uticajem. Stefanović je bio prvi čovek MUP i nije mi jasno kako ne oseća moralnu odgovornost da podnese ostavku zbog hapšenja najbliže saradnice? Ima moralnu odgovornost da podnese ostavku dok se to ne razreši. Ovo je ujedno i obaveštajna afera. Očigledno postoje neke strukture koje ga drže, ali onda se postavlja i pitanje da li smo mi slobodna država - navodi Perišić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zirojević očekuje da se afera istraži do kraja.

- Treba da se očiste BIA i sudovi i da dobijemo institucije koje će da rade. Sve će da se sazna. Proces ne staje. Otkriva se krak po krak hobotnice. Ide temeljno i sporo, ali je važno da se sazna i poslednji izvršilac - navodi Zirojević.

Perišić se osvrnuo i na depeše iz američke ambasade u Beogradu koje su objavljene u aferi Vikiliks.

- Amerikanci su tražili ljude iz vrha DSS koji će da izvrše državni udar i obore Koštunicu. Zar mislite da i sada nisu pokušali nešto tako? Jasno je da ponovo Amerikanci stoje iza toga - rekao je Perišić.

Zirojević smatra da je svaka strana služba traži način da ostvari neke svoje inetrese.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Treba im međutim uzvratiti i povući crvene linije. Svi na političkoj sceni treba da budu usaglašeni da postoje crvene linije koje ne treba preći - smatra Zirojević.

Perišić navodi da je očigledno da neka strana služba stoji iza nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Uticaj je toliko veliki da drže i Stefanovića. Teško je reći da li je on na vrhu piramide. Tužilaštvo se još nije oglasilo - dodao je Perišić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:21

DIJANA BILA DEO GRUPE KOJA JE PLANIRALA ATENTAT NA VUČIĆA: Obaveštajac otkrio šokantne detalje afere NIJE DŽABE DOVEDENA U MUP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track