02:09

BALKAN, BURE BARUTA: Trifunović otkrio šta stoji iza NAJVEĆE KRIZE u istoriji BiH! HOĆE DA POKAŽU MIŠIĆE NA SRBIMA!

analiza

ZAPAD PALI BURE BARUTA NA BALKANU: Trifunović otkrio šta stoji iza NAJVEĆE KRIZE u istoriji BiH! HOĆE DA POKAŽU MIŠIĆE NA SRBIMA!

Politika -

Analitičar Darko Trifunović smatra da su huškačke poruke pojedinih političara iz Sarajeva odgovorne za najveću krizu u BiH od njenog osnivanja!

Lider SDA Bakir Izetbegović, podsetimo, otvoreno je poručio da građani BiH treba da budu spremni za rat i tako samo dolio ulje na političku krizu koja potresa BiH.

- Tamošnji političari nisu u stanju da shvate mesto i ulogu Republike Srpske i kako skloniti narod od geopolitičkih događaja. Danas nije kao ranije kad je vođena međunarodna kampanja prema Republici Srpskoj. Amerikanci gube stratešku nadmoć i plašim se da će to dovesti do pokazivanja mišića prema srpskom narodu i na KiM i u BiH - rekao je Darko Trifunović iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost u jutarnjem programu Kurir televizije.

Trifunović je naglasio da su najveći problem u BiH političari koji nemaju nikakvu viziju već samo žive od potpirivanja sukoba.

- Ne zaboravite da je Bakir Izetbegović dočekao (predsednika Turske Redžepa Tajipa) Erdogana sa pozdravom muslimanskog bratstva. Sarajevske iščašene političke elite nemaju šta da pruže tamošnjem narodu. Nemate nijednu pozitivnu inicijativu koja će da okupi sve ljude u BiH. Sarajevo ne emituje pozitivne signale nego govor mržnje da je Republika Srpska genocidna. Nebalansirane poruke koji se reflektuje iz Sarajeva čine da se Srbi ne osećaju sigurno. Ta unitarizacija je nešto što plaši. To ne znači da narodi ne mogu da žive zajedno nego geopolitičke strele koje dolaze iz Turske, SAD i Nemačke govore da nekome odgovora da od Balkana opet napravi bure baruta - smatra analitičar.

Trifunović je susret srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića odnosno sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika hrvatskog naroda u BiH Dragana Čovića ocenio kao pozitivne inicijative.

- Političari moraju da otvaraju magistrale razgovora. Izetbegović živi na sukobu. Koju firmu je on otvorio? Kakvo pravo polaže na to? Ne žele da se bavi realnim problemima ljudi. Pomirenje sprečavaju ekstemi koji ne mogu da pruže bolji život građanima. Mislim da njihovo vreme prolazi - dodao je Trifunović.

Izetbegović prema rečima Trifunovića gubi podršku moćnih muslimanskih zemalja.

- Savezništva su vrlo relativna stvar. Kako se srpska politika otvara prema Saudijskoj Arabiji i Turskoj tako opada njihova podrška ekstremnim faktorima u BiH - dodao je Trifunović.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:38

DODIK U ALAN FORDOVSKOM STILU: Nisam spreman dažrtvujem mir za RS, ali sam spreman da žrtvujem sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track