otimačina

NOVI PODACI! DESANT NA VALAČ POČINJE ZA 48 SATI? DRECUN OTKRIO: Strani obaveštajci danima vršljaju oko ključne trafostanice na KiM

Politika -

Ključ energetske stabilnosti severnog dela Kosova i Metohije - trafostanica Valač u opštini Zvečan - nova je meta Prištine.

Ako se ostvare najnovije pretnje premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija to bi predstavljalo katastrofu za srpsko stanovništvo na severu KiM koje se preko Valča snabdeva sa više od 85 odsto struje!

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KIM, navodi da je Valač samo deo energetskog problema koji nije rešen do kraja jer Priština ne poštuje dogovore.

Milovan Drecun
foto: Kurir TV

"Priština pokušava da preuzme snabdevanje električnom energijom severa KiM i da preuzme kompletnu mrežu za prenos energije. Ključne su trafostanica Valač i Gazivode, hidroelektrana Gazivode i dalekovodi Novi Pazar 2 - Valač i Gazivode - Valač. Upravljanje i održavanje tim prenosnim sistem nad elektročvorištima ima naš EMS, a kosovski operater KOST pokušava da preuzme sve to", objasnio je Drecun u jutarnjem programu Kurir televizije.

Drecun je naglasio da je problem nastao 6. maj kad je parlament u Prištini doneo odluku kojom je ovlastio KOST da preuzme plaćanje struje za građane koji ne plaćaju struju privremenim institucijama na KiM.

Taj rok ističe 6. novembra.

"Zato postoje najave da bi Priština mogla da preuzme akcije za preuzimanje kontrole nad celim tim sistemom, ali te akcije svakako ne bi prošle bez incidenata i upotrebe specijalnih jedinica ROSU", rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KIM dodaje da je primetno povećano obaveštajno delovanje struktura KFOR-a ka Valču.

"To nas upućuje da se pripremaju neke jednostrane akcije Prištine. A svega toga ne bi bilo da privremene institucije poštuju dogovore", rekao je Drecun.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:36

BORBA ZA SRPSKE SVETINJE: Vlada formira specijalni tim (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track