VULIN O AKCIJI POLICIJE ZBOG MURALA RATKA MLADIĆA: Sačuvan javni red i mir, PRIVEDENO ŠEST OSOBA!
Foto: Ana Paunković

Ministar policije

VULIN O AKCIJI POLICIJE ZBOG MURALA RATKA MLADIĆA: Sačuvan javni red i mir, PRIVEDENO ŠEST OSOBA!

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je akcijom policije, koja je formirala kordon u blizini murala Ratku Mladiću u centru Beograda, sačuvan javni red i mir.

Policija je tokom dana čuvala javni red i mir, a posle privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović zbog bacanja jaja na mural i njihovog puštanja iz policije, aktivisti su se okupili na Trgu Nikole Pašića i krenuli ka Njegoševoj i ulici Alekse Nenadovića.

Policajce je večeras obišao ministar Vulin, zajedno sa pomoćnikom direktora policije i načelnikom PU za grad Beograd Veselinom Milićem.

Ministar je poručio da je sačuvan javni red i mir i da građani mogu slobodno da se kreću gradom.

Aktiviste koji su krenuli ka muralu na Vračar blokirala je policija kordonom, a posle toga se pojavila i grupa od desetak muškaraca koji su se verbalno sukobili s protivnicima murala.

Aktivisti su poručili da će nastaviti da se mirno okupljaju sve dok mural ne bude prekrečen.

U saopštenju MUP Srbije navedeno je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne štite mural već štite javni red i mir od svih koji žele da ga ugroze, bez obzira na to da li se zalažu za uklanjanje murala ili se tome protive. Policija neće dozvoliti da se ugroze bezbednost građana i imovine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su danas šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića na Vračaru.

Privedeni su J. A., A. Ć. i još jedno lice, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D. K., L. M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ. P.

U konsultaciji sa dežurnim tužiocem i sudijom za prekršaje, protiv svih privedenih lica biće podnete prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru, a protiv D. K. i prekršajna prijava po Zakonu o oružju i municiji.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Bonus video:

01:10

UNIŠTEN MURAL RATKA MLADIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track