DODIKOVA DEKLARACIJA IZAZVALA BURU: RS dobija vojsku, Pale - prestonica, Banja Luka - glavni grad!
Foto: Profimedia / ELVIS BARUKCIC / AFP

burno

DODIKOVA DEKLARACIJA IZAZVALA BURU: RS dobija vojsku, Pale - prestonica, Banja Luka - glavni grad!

Politika -

Politička drama u Bosni i Hercegovini ulazi u novu fazu, jer je u Skupštinu Republike Srpske i zvanično stigla Deklaracija o ustavnim principima, zajedno sa materijalima za posebnu sednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Srpske. Bura se tek očekuje krajem meseca, kada će najverovatnije biti održana ova sednica, ali i u narednih šest meseci u kojima će Vlada RS pisati svoje zakone o bezbednosti, vojsci, oporezivanju, sudu, tužilaštvu... i time potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

Nema odlaganja

Predlagači deklaracije su predsednik RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade RS Radovan Višković, te klubovi poslanika koji čine vladajuću većinu. Iz opozicije su poručili da vladajući blok "razvodnjava" priču o vraćanju nadležnosti. Predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da neće biti odlaganja sednice o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele da politizuju situaciju.

U deklaraciji se navodi da skupština zadužuje Vladu RS da u koordinaciji sa predsednikom, pripremi tekst Ustava RS, kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske. Novim Ustavom, između ostalog, Banjaluka će biti glavni grad, a Pale prestonica RS. U dokumentu, na deset strana i kroz 20 članova, ističe se i da su svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik - neustavni. Kada je reč o oblastima odbrane, poreza i pravosuđu BiH i prenesenim nadležnostima sa RS na nivo BiH, u deklaraciji piše "sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatu vrednost i Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov".

Smeta im vojska

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić kaže za Kurir da opozicija nema snagu da poremeti, a kamoli zaustavi proces vraćanja nadležnosti RS. Kako upozorava, najveći trn u oku zapadu, posebno SAD, jeste odvajanje vojske, jer je cilj - članstvo BiH u Nato i pritisak na Srbiju.

Srđan Perišić
foto: Printscreen N1

- Jedinstvo opozicije i vlasti koje je postignuto posle Inckovog zakona više ne postoji. Partije opozicije se polako izvlače iz ovog procesa, a razloge je, slučajno ili namerno, otkrio američki zvaničnik Gabrijel Eskobar u svom izveštaju Kongresu. Tu je praktično rekao da je stavio pod kontrolu opoziciju RS. Ukoliko bude glasala protiv ovoga, biće jasno pod čijim je uticajem. Amerikance ne interesuju mnogo ove nadležnosti, osim vojske - napominje naš sagovornik.

Perišić smatra da će SAD ponuditi određene pogodnosti Banjaluci, kako bi odustala od vojske, a BiH krenula putem Nato.

- Time bi Srbiju stavili u veoma nezgodan položaj i ona bi bila pod ogromnim pritiskom. Namera je da se spreči povezivanje RS i Srbije, da granica na Drini bude večna. Međutim, kakvi god pritisci i ponude bile, nijedno rešenje ne može da prođe bez saglasnosti Srbije - naglašava on.

Oglasio se Valentin Incko Situacija u BiH nikada nije bila teža

Valentin Incko
foto: Profimedia

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da situacija u BiH nikada nije bila teža i da država može da se raspadne. Incko je rekao da se potpunosti slaže da ocenom sadašnjeg visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je u Savetu bezbednosti UN upozorio da BiH može da se raspadne, preneo je portal Kliks (Klix).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track