02:02

EKONOMISTA O ENERGENTSKOJ BUDUĆNOSTI SRBIJE: Imamo dve opcije u aranžmanu sa Rusijom

energetika

CENA GASA GLAVNA TEMA SASTANKA VUČIĆA I PUTINA: Srbija će imati beneficiranu tarifu i u narednom periodu

Politika -

Energetska sigurnost Srbije biće glavna tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina 25. novembra u Moskvi.

Vučić je najavio da će fokus razgovora sa Putinom biti na ceni gasa i povećanju obima snabdevanja s obzirom na to da Srbija troši sve više tog energenta zbog rastuće privrede.

Ekonomista Miladin Kovačević navodi da je važno da postignemo dugoročni ugovor o snabdevanju gasom sa Rusijom.

Miladin Kovačević, Nemanja Starović
foto: Kurir TV

- Novi ugovor svakako ne može biti povoljan kao sadašnji koji uskoro ističe. Cilj je da bude što povoljnje odnosno da cena bude 510 dolara. To bi bilo primereno - rekao je Kovačević u jutarnjem programu Kurir televizije.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović podseća da će susret Vučića i Putina 25. novembra biti njihov 19. zvanični sastanak u poslednjih sedam godina.

- To je toliko intenzivna saradnja kojom može da se pohvali malo koja država. Na stolu su važne teme. Energetika je na prvom mestu. Želimo da očuvamo energetsku stabilnost. Važan je princip da možemo da se snabdevamo iz više izvora i iz više pravaca. Ruski gas dolazi iz dva pravca. Sada ide iz novog pravca preko Turske i Bugarske. Nadam se da ćemo dobiti mnogo povoljniju cenu, od recimo Moldavije - rekao je Starović.

Miladin Kovačević, Nemanja Starović
foto: Kurir TV

Kovačević je naglasio da je Rusija ispunila obećanja i maksimalno povećala isporuku gasa ukrajinskim tokom. Uskoro će prema njegovim rečima početi da radi i gasovod Severni tok 2.

- Očekuje se da bude u punom kapacitetiu od Nove godine i verovatno će se cene smiriti. Srbija će imati beneficiranu cenu i u narednom periodu - smatra Kovačević. Starović je dodao da se Srbiji i te kako isplatila principijelna politika da ne uvodi sankcije Moskvi.

02:09

GAS JE NAJSKUPLJI KADA GA NEMA: Trebaju nam stabilni ugovori o snabdevanju sa Rusijom

- Svima je jasno da Srbija sledi kurs političke nezavisnosti. Naša politika je apsolutno principijelna i vodi se iz Beograda, a ne iz neke druge države. Jedina smo država koja je odlučila da ne sledi diktate i uvodi sankcije Rusiji. To je bilo teško izdržati, ali sada se vide rezultati takve politike. Prvi smo dobili vakcine i da ne govorimo o drugoj vrsti pomoći. Radi se dubokoj i sadržajnoj saradnji. Susret će doprineti razvoju tih odnosa. Gas je najskuplji kad ga nema. Za nas je najvažnije da napravimo stabilan ugovor o snabdevanju - rekao je Starović.

Kovačević se osvrnuo na informacije da će struja i gas u Sloveniji uskoro poskupeti za čak 30 odsto.

- Nadamo se da nećemo imati povećanje struje cene struje i gasa bar još nekoliko meseci. Očekujem da se tržište energenata smiri - rekao je ekonomista.

radijatori, Grejanje
foto: Shutterstock

Navodi i da Evropa nije bila spremna za energetsku krizu.

- Evropa nije imala dugoročne ugovore za snabdevanje. Očekivali su da će napuniti skladišta afričkim ili američkim gasom. Posle prve pandemijske godine ekonomija je počela da se oporavlja. Kina je kupila gotovo sav raspoloživi gas, pa se Evropa našla u energetskoj krizi - rekao je Kovačević.

Starović je naglasio da su ruski mediji posvetili veliku pažnju susretu Vučića i Putina.

- Velika pažnja je posvećena poseti Aleksandra Vučića. Nama je podrška Rusije dragocena - rekao je Starović i dodao da će pitanje KiM i Republike Srpske takođe biti među glavnim temama sastanka.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track