POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST BRANKICA JANKOVIĆ NA MOSKOVSKOJ KONFERENCIJI: U Srbiji nema porasta antisemitizma!
Foto: Kabinet Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

antifašistička tradicija

POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST BRANKICA JANKOVIĆ NA MOSKOVSKOJ KONFERENCIJI: U Srbiji nema porasta antisemitizma!

Politika -

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, govoreći na Trećoj moskovskoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma "Zaštitimo budućnost" u organizaciji Ruskog-jevrejskog kongresa uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije, istakla je da Srbija ne deli globalni trend, te da baštini antifašistiku tradiciju.

Na poziv organizatora, poverenica je učestvovala "online" na panelu "Borba protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma: globalni izazovi i novi trendovi". Iako globalno postoje velike opasnosti od narastajućeg antisemitizma i rasizma, iskustva Srbije su pozitivna.

- Naša zemlja je jedna od retkih koja ne deli globalni trend. Jedan od glavnih razloga je veliko stradanje srpskog naroda u oba svetska rata, zbog čega Srbija sa punim pravom baštini antifašističku tradiciju - rekla je Jankovićeva dodala:

- Za razliku od brojnih zemlja u Evropi i svetu gde je došlo do povećanja antisemitizma, Srbija ne beleži rast antisemitizma poslednjih godina. Postoje izolovani incidenti, zbog čega je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije izdao samo sedam upozorenja u proteklih nekoliko godina. Poverenica Janković je pojasnila da je uglavnom bilo reči o grafitima i iscrtavanju nacističkih simbola na javnim površinama, ali kao posebno nedopustivo izdvaja se poređenje doktora kriznog štaba sa nacističkim doktorom Mengelom.

Brankica Janković
foto: Dado Đilas

- Osuda institucije veoma je važna, jer na taj način kao država i društvo pokazujemo nultu toleranciju na ovakve događaje - istakla je Brankica Janković. Ona je dodala da ni migrantska kriza nije doprinela rastu ksenofobičnog raspoloženja, uprkos pokušajima pojedinih manjih ekstremističkih udruženja da putem mreža ili samoorganizovanjem rašire strah.

- Ova kriza zapravo je primer kako odgovornom retorikom najviših državnih zvaničnika, delovanjem nadležnih oragana i osudom širenja lažnih vesti mogu biti sprečene ovakve štetne pojave - zaključila je poverenica.

Govor mržnje na društvenim mrežama, kako je zaključeno na konferevnciji, prepoznat je kao globalni problem sa kojim se suočavaju sve države i koji je "online" prostor pretvorio u "digitalno bojno polje". Ključni načini borbe su prevencija i obrazovanje. Posebnu pažnju treba posvetiti načinu plasiranja obrzovnih sadržaja namenjenih mladima, koji sve manje koriste tradicionalne medije za informisanje, zaključili su učesnici konferencije među kojima su bili i Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Veršinin, visoki komesar za nacionalne manjine OEBS Kairat Abdrakhmanov, potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, predsedavajuća komiteta za ravnopravnost i netoleranciju Evropskog parlamenta Petra Bajr i drugi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track