MINISTAR NEDIMOVIĆ PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI: Eksproprijacija potrebna zbog javnog interesa, uvodimo i E-agrar
Foto: Nemanja Nikolić

ministar poljoprivrede

MINISTAR NEDIMOVIĆ PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI: Eksproprijacija potrebna zbog javnog interesa, uvodimo i E-agrar

Politika -

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da se izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji dodatno definišu predmeti i korisnici eksproprijacije, skraćuju rokovi za postupanje, rešava pitanje nelegalnih objekata u eksproprijaciji i definiše pitanje administrativnog prenosa."Izmenama se odredjuje da predmet e mogu biti svi oblici svojine pa i nepokretnosti u javnoj svojiništo do sada nije bio slučaj. Naime dosadašnja upravna sudska praksa stala je na stanovište da nepokretnosti u javnoj svojini moraju biti predmet eksproprijacije a ne administrativnog prenosa kako je do sada bilo", pročitao je Nedimović poslanicima u Skupštini.

On je dodao da se dodatno definiše pojam korisnika aproprijacije ko i lice koje može steći pravo svojine, a skraćuju se rokovi za postupanje organa i za izjavljivanje žalbe.

Usijanje dana, Branislav Nedimovic
foto: Kurir

"Osim toga pokazalo se kao opravdano da se javni interes utvrdi u interesu rekonstrukcije i adaptacije već postojećeg objekta a ne samo za slučaj izgradnje od značaja za Republiku Srbiju", rekao je ministar i dodao da je bilo mnogo koridora gde nije bila moguća eksproprijacija jer se radilo o rekonstrukciji.

Dodao je da je bilo objekata koji su se našli na putu, bili nekad društvena svojina, prešli u privatnu svojinu i nije bilo lako doći do tih parcela za koje je država procenila da su joj potrebni.

Inače u predlogu zakona još piše da su svi postupci hitni, a u obrazloženju da se ovaj zakon menja zbog "potrebe da se na brz i efikasan način okonča postupak eksproprijacije prevashodno zbog hitnosti postupka, koji se sprovodi u javnom interesu.

"Vlada može utvrditi javni interes i u slučaju kad je eksproprijacija nepokretnosti neophodna za eksploataciju mineralnih sirovina, za obezbedjenje zaštite životne sredine i zaštite od elementarnih nepogoda, uključujući i izgradnju objekata i izvodjenje radova za ove potrebe, kao i za pribavljanje neizgradjenog zemljišta potrebnog radi raseljavanja naselja ili dela naselja", piše u obrazloženju.

Uvodimo elektronski sistem E- agrar

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je glavna izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju uvodjenje takozvanog E-agrara, odnosno elektronskog sistema koji će olakšati rad Upravi za agrarna plaćanja i Upravi za trezor."Predloženo je uvodjenje elektronska prijava za subvencije, a ljudi će moći u svakom trenutku da se informišu o stanju svog zahteva jer će svako imati svoj identifikacioni broj", rekao je Nedimović u Skupštini Srbije gd eje obrazlagao set predloženih ekonomskih zakona.

On je dodao da se uvode i izmene koje se tiču IPARD fondova EU tako što se skraćuju rokovi za podnošenje zahteva, a uvodi se i "Elpis" sistem za identifikaciju zemljišnih parcela.

"Elpis je elektronski sistem da svako bez obzira da li je vlasnik zemlje ili ima ugovor o zakupu, može da dobije subvenice za zemljište na kojem ostvaruje poljoprivrednu proizvodnju i na ovaj način će direktne subvencije ići prema poljoprivredi", rekao je Nedimović. Poslanici danas razmatraju 14 zakona iz oblasti finansija i poljoprivrede, a glasanje se očekuje do kraja nedelje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track