ODLUČILI: Marinika nosilac liste SSP-NS-DS! Đilas uspeo za sebe da izboksuje najviše mesta na zajedničkoj listi
Foto: Kurir/J.S.

POLITIKA

ODLUČILI: Marinika nosilac liste SSP-NS-DS! Đilas uspeo za sebe da izboksuje najviše mesta na zajedničkoj listi

Politika -

Stranka slobode pravda dobila 94 mesta na listi, a demokrate i Jeremićeva partija po 73. Još bez dogovora za predsedničkog kandidata

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, biće nosilac zajedničke liste SSP, Narodne stranke i Demokratske stranke (DS) na predstojećim parlamentarnim izborima.

No, do dogovora o predsedničkom kandidatu, kao i nosiocu liste na beogradskim izborima još nije došlo, dok upućeni kažu da će te uloge pripasti nestranačkim ličnostima.

Marinika Tepić, Dragan Đilas
foto: Beta Miloš Miškov

Drugi na listi, prema dogovoru, biće potpredsednik NS Vuka Jeremića Miroslav Aleksić, a po svemu sudeći, Đilas je uspeo na kraju da izboksuje najviše mesta za svoje ljude na listi. Naime, prema nezvaničnim informacijama, dogovoreno je da SSP i njegovim partnerima - pre svega Pokretu slobodnih građana Pavla Grbovića - na listi za parlamentarne izbore pripadne 94 mesta, Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci po 73, a na njihovim kvotama biće i članovi manjih pokreta. Istovremeno, deset mesta je rezervisano za nestranačke ličnosti.

Iako smo ovim povodom juče kontaktirali sa SSP, NS, DS i PSG, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav komentar ni iz jedne stranke.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar ocenjuje za Kurir da ovakav dogovor deluje očekivano.

Bojan Klačar
foto: Fonet

- Po meni je ovo sasvim očekivano, i treba napomenuti da je u toj koaliciji težina SSP, NS i DS veća u odnosu na ostale političke organizacije. Ni odabir Marinike Tepić za nosioca liste na parlamentarnim izborima nije iznenađenje, jer sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ona u opoziciji ima najbolji pojedinačni rejting u javnosti, a i izuzetno je prepoznatljiva u javnosti - navodi Klačar.

Dodaje i da očekuje da će nosilac liste na beogradskim izborima i predsednički kandidat ove koalicije pre biti nestranačke osobe nego neko iz tih partija.

- Verujem da to ime ne postoji u ovom momentu i zato i nije objavljeno. No, sigurno je da postoji lista želja i da su obavljeni različiti razgovori tim povodom - smatra Klačar.

Ocenjuje i da nema dileme da će ova koalicija verovatno biti druga po snazi u Srbiji.

- Vrlo je verovatno da će ovo biti opoziciona koalicija s najvećim procentom osvojenih glasova jer se radi o strankama i ljudima koji su dugo prepoznatljivi u javnosti, a tu je i činjenica da je čini dosta stranaka. O procentima koje bi mogli da osvoje pak ne možemo još uvek govoriti - zaključio je Klačar.

Podsetimo, pregovori SSP, NS i DS traju već duži vremenski period, a najviše su ih, kako je Kurir već pisao, kočila insistiranja i Đilasa i Jeremića da dobiju veće kvote, odnosno više mesta na izbornoj listi za svoje partije.

Tadićeva saradnica direktna

Komad: Komično

Marina Komad, savetnica lidera SDS Borisa Tadića, isprozivala je Vuka Jeremića nakon potvrde o zajedničkom izlasku na izbore sa SSP i DS.

- Jeremić opet o "okosnicima" i "jezgrima" opozicije. Kao, za ujedinjenje smo, ali da smo mi glavni. A postajemo glavni tako što, dok pravimo "jezgro", proglasimo da s drugima nećemo saradnju, pa ih onda zovemo kasnije da budu priključci.

Po koji put u poslednjih nekoliko godina je žrtvovano ujedinjenje opozicije da bi se Đilas, Lutovac i Jeremić samoproglašavali "jezgrom"? I ima li više ikoga kome to nije komično i očigledno? Ako ima, bolje i ne zaslužujemo - napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Kurir/J. S.

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track