02:34

STRAŠNE POSLEDICE EKONOMSKE KRIZE: šTA NAM SLEDI AKO NE DOBIJEMO JEFTIN GAS OD PUTINA

susret u MOSKVI

SASTANAK VUČIĆA I PUTINA NAJVAŽNIJI DOSAD: Ekonomski će preživeti samo države koje imaju jeftin gas, a druge čeka JEZIVI SCENARIO

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastaje u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a prioritetna tema za razgovor biće snabdevanje gasom prema povlašćenoj ceni.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, smatra da od Rusije možemo da očekujemo podršku.

"Kroz cenu gasa se danas praktično određuje sve. Ne morate da mu kažete da je prijatelj i da vas voli. Dovoljno je samo da mu date dobru cenu gasa i sve je jasno", rekao je Bilbija u jutarnjem programu Kurir televizije i dodao da će ekonomski preživeti jedino države koje danas imaju jeftin gas u Evropi.

Države koje nisu te sreće, dodaje Bilbija, suočiće se sa inflacijom, gubitkom radnih mesta i stagnacijom.

gasovod, gas, cevi, gradnja gasovoda
foto: Profimedia

"Sve je uvezano i zavisi od cene gasa. Investitori vas pitaju prvo imate li gas i koliko ćete da ga naplatite. Kad je najpovoljnija cena gasa u Evropi, to je magnet za investitore. Mi sada izvozimo gas u Mađarsku, uskoro u Hrvatsku, BiH, sve se razvija i ima svoju cenu. Kad ste tranzitna zemlja za gas imate drugačiju stratešku poziciju. Pogledajte Ukrajinu i kakve se bitke vode oko nje. Nemačka je najveća tranzitna zemlja i ako ste pametni poput njih vidite kako možete da iskoristite to i zaštitite nacionalne interese", naglasio je sagovornik Kurir televizije.

Saradnja sa svima je dobitna formula, kaže Bilbija, jer rezultate i ekonomski rast dobijamo time što smo uspeli da zadržimo EU pravac, ne uvedemo sankcije Rusiji i nastavimo saradnju sa Kinom.

"Nemojte se iznenaditi ako fabrike strateški pređu ovde. Ko je to mogao da pretpostavi pre pet-deset godina? Ali to je proizvod nezavisne i suverene politike", rekao je Bilbija.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:58

VAŽAN SUSRET ZA SRBIJU: Vučić o sastanku sa Putinom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track