BURNO: Đilasova ekipa se samoproglasila za jezgro opozicije! TADIĆEVI: Niko nema ekskluzivitet u opozicionoj borbi!
Foto: Nikola Anđić, Zorana Jevtić, Beta/Miloš Miškov, Marina Lopičić

POLITIKA

BURNO: Đilasova ekipa se samoproglasila za jezgro opozicije! TADIĆEVI: Niko nema ekskluzivitet u opozicionoj borbi!

Politika -

Tvrdnja Vuka Jeremića da su SP, NS i DS okosnica opozicije razljutila ostatak opozicionih partija - poručuju im da ni oni sami ne veruju u to što govore

Lideri Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke (DS) i Narodne stranke (NS) - Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić, ne samo da su postigli načelan dogovor o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore već su se i samoproglasili za jedinu pravu opoziciju, odnosno jezgro opozicije i njenu okosnicu.

Ovakve poruke izazvale su burne reakcije i negodovanje iz ostatka opozicionog bloka.

A sve je počelo Jeremićevom izjavom o tome da nema dileme ko je prava opozicija.

Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić
foto: Kurir

- Mislim da više ne bi smelo da bude dileme da će Narodna stranka, SSP i DS predstavljati okosnicu opozicije - poručio je Jeremić.

Ostatak njegovih kolega iz opozicije se, međutim, nikako ne slaže sa tom tvrdnjom.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS Borisa Tadića, kaže za Kurir da su prava opozicija sve stranke koje se iskreno i snažno suprotstavljaju ovom režimu, a ne, kako kaže, " lažno poput npr. SRS ili Dveri".

- Prava opozicija su i Nova stranka i Ne davimo Beograd i Zelenović i pokret Demokrate Srbije i SDS i mnogi drugi. Mi predstavljamo grupu opozicionih stranaka i pokreta koja se srčano bori protiv ovog režima i pozivamo sve opozicione organizacije da se ujedinimo u borbi protiv Vučića, bez obzira na to u koliko kolona izlazimo na parlamentarne izbore ili sa koliko kandidata na predsedničke izbore. Niko među nama nema ekskluzivitet u opozicionoj borbi, a građani od nas očekuju opoziciono jedinstvo i zajedničku borbu - ocenio je on.

Boško Obradović
foto: Kurir televizija

Lider Dveri Boško Obradović kaže za Kurir da ova koalicija sama nema kapacitet da pobedi Vučića bez jedne ozbiljne patriotske priče koju predstavljaju Dveri.

- Tako je bilo i 2000. kada Đinđić nije mogao da pobedi bez Koštunice. Zato je bolje da sarađujemo nego da se ljute kada kažem da su predstavnici bivšeg režima i zapadnih ambasada - tvrdi Obradović.

Srđan Sandić, član Predsedništva Demokrata Srbije, ocenjuje da - u situaciji kada je neophodno udruživanje svih koji su opozicija ovom režimu - svako ko se proglašava jedinom opozicijom značajno umanjuje šanse za ozbiljnu borbu.

- Stalnim i konstantnim naglašavanjem "mi smo jezgro opozicije", deluje jako neuverljivo, kao da i oni sami u to ne veruju. Nažalost, ovakav stav pojedinih lidera i njihovih stranaka kroz narativ u medijima svakako umanjuje šansu za ostvarenje cilja, pobedu na izborima. Žalosno je što to sve govore oni koji su pre samo godinu dana tražili bojkot izbora iz razloga što nisu bili fer i pošteni, a danas pod istim tim uslovima žele da učestvuju na istim - kaže Sandić.

Srđan Sandić
foto: Privatna arhiva

Žika Gojković iz POKS kaže da mogu da se postavljaju kako žele i da misle o sebi sve najbolje, ali je, kaže, veliko pitanje koliko ih narod želi:

- Moje mišljenje je da narod želi nove ljude u opoziciji. Ljude koji nisu imali priliku da vode državu, a imaju potencijal, znanje i kadrove da to čine, kako nisu radili Đilas, Jeremić i drugi, koji su direktno zaslužni što SNS danas ima ovako visok rejting.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Nikola Anđić, Zorana Jevtić, Beta/Miloš Miškov, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track