02:28

GRUBJEŠIĆ: U svetu se vodi mali energetski rat, može da postane veći SVE OČI UPRTE U RUSIJU

ENERGETIKA

RUSIJA ČUVA LEĐA SRBIJI! Grubješić: Važan dogovor Vučića i Putina, vodi se energetski rat, lako može da se pretvori u VELIKI SUKOB

Politika -

Povodom uspešne posete predsednika Aleksandra Vučića Sočiju, gde je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom uspeo da ispregovara nepromenjenu i najpovoljniju cenu gasa od 270 dolara za hiljadu kubnih metara za narednih šest meseci, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da je posredi veoma važan dogovor!

"Vodi se mali energetski rat u svetu koji može da se pretvori u veći. Imajući u vidu cenu gasa, koliko ga nedostaje i kolika je cena struja, ovo je važan dogovor, makar za naredni period, ali se nadam da će iz ovog kratkoročnog proisteći dugoročni dogovor", objasnila je Grubješić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Podseća da Evropa plaća od 980 do 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Slobodan Samardžić, Suzana Grubješić
foto: Kurir TV

"Cene gasa uglavnom idu na gore, retko je padala. Retko koja zemlja EU je imala dugoročni sporazum sa Rusijom za isporuku gasa. Bili su podstaknuti od SAD da prave kratkoročne dogovore ne bi li tečni TNG gas zamenio ruski gas. Ta transakcija se nije baš najbolje obavila i došli smo u situaciju da su sve oči uprte u Rusiju", napomenula je Grubješić i naglasila da je zato važno što je Srbija na vreme napravila ovakav aranžman.

Slobodanu Samardžiji, nekadašnjem dopisniku dnevnog lista Politika iz Moskve, bilo je interesantno kako je Vučić saopštio vest o energetskom sporazumu za koji kaže da je više politički nego ekonomski karakter.

"Onog trenutka kad istekne cene tog gasa, prestaće sezona grejanja i moći će mnogo relaksiranije da se o tome govori. Stvar je u tome da idemo ka izborima, ovo je Putinova pomoć pred izbore, u to nema sumnje. To je poruka i opoziciji jer Putin kaže: "došao mi je Vučić da razgovaramo", a koga imate vi tako razjedinjeni", poručio je Samardžija.

Slobodan Samardžić, Suzana Grubješić
foto: Kurir TV

Novinar sumnja da je u dogovoru ruski lider lošije prošao i navodi da za građane mnogo znači da će makar šest meseci dosadašnja cena biti produžena.

Grubješić je dodala da je Rusija još jednom pokazala da će poštovati želje Srbije po pitanju KiM.

"Rusija formalno ne učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine. Lajčak je bio u Beogradu, pa je otišao u Prištinu, reklao je da priprema nastavak dijaloga, ali ja nisam optimista da će biti uskoro. Ne vidim ni razlog da se nastavlja kad Priština devet godina ne poštuje ogovor o Zajednici srpskih opština", dodala je Grubješić.

Samardžija kaže da je Rusiji važan ovaj prostor zbog sopstvene odbrane, a da to nije njena teritorija, pogotovo kad NATO dolazi do samih ruskih granica.

00:39

SAMARDŽIJA O RUSKOM GASU: Putinu je važan ovaj naš prostor

"Onog trenutka kada bi se eventualni sukob prelio na rusku teritoriju, to bi bila najava novog svetskog rata", upozorio je Samardžija.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja