IZBORNA SKUPŠTINA: Vučić ostaje na čelu SNS do izbora! Novi potpredsednici Brnabićeva, Mali, Orlić, Šapić i Nevena Đurić
Foto: Privatna Arhiva

Naprednjaci usvojili 10 načela i izveštaj o radu

IZBORNA SKUPŠTINA: Vučić ostaje na čelu SNS do izbora! Novi potpredsednici Brnabićeva, Mali, Orlić, Šapić i Nevena Đurić

Politika -

Srpska napredna stranka (SNS) izabrala je juče nove potpredsednike, ali je na izbornoj skupštini izostalo glasanje za novi mandat Aleksandra Vučića na mestu predsednika partije, jer je on odbio da prihvati jednoglasan predlog svih članova da se ponovo kandiduje. Umesto toga, Vučić će nastaviti da vodi stranku do izbora u aprilu sledeće godine, posle kojih će biti organizovana vanredna stranačka skupština i biraće se predsednik i zamenik predsednika SNS.

Na jučerašnjem skupu u hali „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu naprednjaci su izabrali nove potpredsednike - Miloša Vučevića, Sinišu Malog, Vladimira Orlića, Nevenu Ðurić, Aleksandra Šapića, Anu Brnabić i Marka Ðurića, kome je zamrznut mandat zbog ambasadorskog angažovanja. Bez potpredsedničkih mesta ostali su Marija Obradović i Milenko Jovanov. Kako Kurir saznaje, oni su bili nezadovoljni kada su saznali da ih nema među novim potpredsednicima.

Predsedništvo SNS je brojčano utrostručeno i sada ima čak 100 članova, dok će u Glavnom odboru sedeti više od 1.000 članova.

SNS
foto: Privatna Arhiva

Vatreni doček

Ovacije, trobojka i poruke podrške

Mlade pristalice SNS priredile su buran doček prilikom dolaska delegata na stranački skup. Ispred hale bio je postavljen veliki transparent s natpisom „Vučića za predsednika“, uz posebnu pirotehniku u bojama srpske trobojke. U radu skupštine juče je učestvovalo 3.690 od ukupno 4.000 delegata. Skupštinom je predsedavao Vučić, koji je članovima SNS predstavio izveštaj o radu. On je na početku obraćanja rekao da će pokušati da realno sumira rezultate koji su postignuti i ukaže na probleme s kojima se stranka suočavala.

Izmenjen dnevni red

Nova potpredsednica SNS Ana Brnabić rekla je nakon stranačkih izbora da je Vučić odbio da prihvati jednoglasan predlog svih članova SNS i ponovo se kandiduje kao jedini kandidat za predsednika stranke.

- Jednoglasna odluka svih članova SNS, svih mesnih, gradskih odbora bila je da predsednik Aleksandar Vučić nastavi i da bude jedini kandidat za predsednika SNS. Aleksandar Vučić je odbio da se kandiduje za predsednika SNS, pa smo postigli kompromisno rešenje i produžili mu mandat, tako da će nastaviti da vodi SNS do ovih izbora, odnosno da podrži stranku i pomogne joj i za ove izbore - izjavila je Brnabićeva.

SNS
foto: Nikola Anđić, BETA, Printscreen, Beta Milan Obradović, Beta Slobodan Miljevic, Nemanja Nikolić

Da je odluka Vučića da se ne kandiduje za novi predsednički mandat u SNS bila ogromno iznenađenje, pokazuje i činjenica da su izbor predsednika i zamenika predsednika bile tačka 4 i 5 dnevnog reda jučerašnje skupštine. One su preformulisane i izmenjene u toku samog zasedanja, pa je glasanje o njima preskočeno, a mandat Vučiću produžen.

Kako je najavila Ana Brnabić, SNS će nakon izbora 3. aprila imati vanredni kongres na kojem će izabrati i predsednika i zamenika predsednika stranke. Na jučerašnjoj, inače petoj po redu izbornoj skupštini SNS usvojeno je 10 načela političkog delovanja stranke i izveštaj o radu, a izabrani su i rukovodeći organi stranke, odnosno novi Glavni odbor, novi Izvršni odbor, koji će nastaviti da vodi Darko Glišić. SNS je uveo i nove članove u Predsedništvo stranke.

Obraćanje članovima

Zajedno idemo do pobede

Vučić se, čim je stigao na svečanu akademiju povodom 13 godina od osnivanja stranke, zahvalio okupljenim članovima ispred Arene.

- Imamo zadatak da se borimo za našu zemlju, za naš narod, za svakog od nas, ali i za svakog čoveka. Nemamo pravo da damo nikome da uništi sve ono što smo gradili prethodnih godina. Nemamo čega da se stidimo - rekao je on i dodao:

- Mi smo izgradili bolnice, domove zdravlja, zato je pred vama budućnost. Pred običnim i poštenim ljudima i ljudima koji vole Srbiju je budućnost. Našom borbom i radom mi ćemo da pobedimo one koji rade protiv Srbije. Zajedno ćemo ići do pobede. Mnogo, mnogo, mnogo vas volim!

Marija Obradović, Milenko Jovanov
foto: Marina Lopičić

Šansa mladima

Ana Brnabić je rekla da je juče izabrano manje od 100 članova Predsedništva i da se posebno ponosi time što su žene u velikom broju postale deo tog stranačkog tela.

- Važno je i ponosna sam što imamo oko 50 potpuno novih članova Predsedništva SNS, od kojih je znatan broj mladih, u skladu sa onim što je predsednik Vučić tražio od nas, a to je i da pokrenemo smenu generacija i da damo veću šansu mladima, što smo radili i sve ovo vreme kroz Akademiju mladih lidera - naglasila je ona.

Kako je navela, u tom smislu je i potez da jedan od potpredsednika stranke bude mlada Nevena Ðurić, kojoj su na predlog Aleksandra Vučića naprednjaci dali puno poverenje da „da sve od sebe“ i da „svojom hrabrošću da primer kako se boriti u budućnosti, a i na izborima na svim nivoima 3. aprila“.

SNS je nakon radnog dela u hali „Ranko Žeravica“ priredila i svečanu akademiju u Štark areni povodom 13 godina postojanja.

Ivana Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track