SAN KOJI SE PRETVORIO U NAJGORU MORU: Na današnji dan proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca NAJVEĆA SRPSKA ZABLUDA?
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Arhiva

103 GODINE OD STVARANJA

SAN KOJI SE PRETVORIO U NAJGORU MORU: Na današnji dan proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca NAJVEĆA SRPSKA ZABLUDA?

Politika -

Na današnji dan pre 103 godine stvorena je zajednička država Južnih Slovena. Neposredno posle završetka Prvog svetskog rata, formiranje Kraljevine SHS za mnoge je izgledalo kao ostvarenje vekovnog sna, ujedinjenja naroda koji su pre toga proveli vekove pod tuđinskom vlašću. Činilo se da nova država ima velike šanse da ostvari svoj cilj, ali se na žalost, vrlo brzo pokazalo da je san samo san koji se vrlo brzo pretvorio u košmar početkom Drugog svetskog rata i užas ratova 90-tih.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije, 7. decembra 1914. godine, a prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918, u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu, proklamovao Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Aleksandar je tada između ostalog rekao: "Neka današnji velik čin bude najlepši venac na slavnim grobovima mojih oficira i vojnika palih za slobodu, i najdivnija kita na grudima njihovih srećnijih ratnih drugova koji sa mnom doživiše da izvojuju pobedu nad silnim neprijateljem, uz veliku i plemenitu pomoć naših moćnih saveznika... Neka nam uvek bude srećno i slavno naše Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca".

Niko se tada nije mogao nadati da će stvaranje zajedničke države toliko skupo koštati srpski narod. Danas, 103. godine posle ovog istorijskog događaja, vidimo koliko su ove reči bile samo uzaludne nade, i koliko je buđenje iz jugoslovenskog sna bilo mukotrpno i krvavo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track