VOJSKA SRBIJE SVE MOĆNIJA: Za 5 godina na modernizaciju biće ukupno potrošeno čak 2 MILIJARDE EVRA! Stiže još ubojitije oružje!
Foto: Andrej Mlakar, Ministarstvo Odbrane Srbije

odbrambeni budžet

VOJSKA SRBIJE SVE MOĆNIJA: Za 5 godina na modernizaciju biće ukupno potrošeno čak 2 MILIJARDE EVRA! Stiže još ubojitije oružje!

Politika -

Kada se uračuna sve što je od 2016. godine potrošeno, šta je planirano za ovu i predviđeno za iduću godinu, novac namenjen za modernizaciju Vojske Srbije (VS) premašiće prag troškova od dve milijarde evra, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Sa dodatnim novcem iz rebalansa, odbrambeni budžet za ovu godinu po prvi put je premašio granicu od jedne milijarde evra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/RTS

"Posle dugog niza sušnih godina za VS sa skromnim troškovima nabavki od decembra 2016. pokrenut je nagli proces modernizacije. U periodu do 2020. potrošeno je 977,38 miliona evra prema završnim računima budžeta za ekonomsku klasifikaciju broj 512 koja se odnosi na tehniku", navodi se u tekstu Balkanske bezbednosne mreže.

U okviru tih troškova su i nabavke novih sredstava ratne tehnike, sredstava veze, namenskih sistema za obaveštajno-bezbednosne poslove i modernizacija i generalni remonti naoružanja.

Sa velikim ulaganjima u VS krenulo se krajem 2016. godine, kada je sa Rusijom je ugovoren program za prijem šest MiG-29 iz donacije, radove na njima i produžetak životnog veka četiri aviona nasleđena iz SFRJ.

Ugovorena je i avansno plaćena nabavka devet Erbasovih H145M od kojih su prvo šest određeni za VS i tri za policiju. Kasnije je policija dobila jedan više, a vojska jedan manje.

U 2017. nabavke su porasle na realizovanih oko 63,4 miliona evra. U 2018. dramatično su poskočile na čak 220,45 miliona evra.

"Izvesno je da su u to vreme morali da se avansno plate neki od velikih poslova kao što je nabavka iz Rusije četiri Mi-35M i tri Mi-17V-5 koji su stigli u jesen 2019. i sistema PVO Pancir-S1E koji je primljen početkom 2020", navodi se u tekstu.

Novi veliki skok je zabeležen u toj 2019. sa troškom od 300,48 miliona evra za obimnu modernizaciju.

mig 29, migovi
foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U toj godini ugovoreni su obimni poslovi modernizacije MiG-29 uključujući nabavke vođenih raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kineskih dronova CH-92A i raketnog sistema PVO FK-3, francuskog sistema PVO kratkog dometa Mistral 3+, ali to su dugoročni programi koji će se plaćati iz višegodišnjih budžeta.

Deo te tehnike tek treba da se uvede u naoružanje. Radovi na modernizaciji MiG-ova za sada su u toku, a raketni sistem FK-3 stići će početkom iduće godine.

Godine 2020. troškovi po klasifikaciji 512 skočili su na 322,47 miliona evra, a Ministarstvo finansija prošle je godine u dva navrata obezbedilo dodatni novac ministarstvu odbrane iz budžetskih rezervi.

"Prvi put poverljivim zaključkom Vlade od 30. jula 8,14 milijardi dinara (oko 69,23 miliona evra). Zatim, 22. oktobra takođe poverljivom odlukom prebačeno je na račun resora odbrane još 1,14 milijardi dinara (oko 9.7 miliona evra)", navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Rast nabavki nastavio se 2021, koja je u toku, pa još ne može da se podvuče crta pod troškove, ali izvesno je da je posle rebalansa iz oktobra planirano 592,83 miliona evra.

"Taj iznos je veći od svakog godišnjeg budžeta VS u periodu koji analiziramo sve do zakonom odobrenog budžeta za 2018", piše Balkanska bezbednosna mreža.

Vojska Srbije
foto: Vojska Srbije

U 2020. i 2021. ugovorene su velike nabavke naoružanja domaće proizvodnje kao što su borbena vozila Lazar 3 i Miloš i samohodne haubice Nora-B52.

"U 2022. prema Zakonu o budžetu planirano je da se po ekonomskoj klasifikaciji 512 potroši 514,27 miliona evra, ali sudeći po praksi iz prethodnih šest godine cenimo da će tokom godine doći još novca u vojnu kasu", piše u tekstu.

(Kurir.rs/Nova ekonomija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track